Dobová jídla provoněly slovácké restaurace
Foto: pas / Starostové Hradiště a Hradčovic otevřeli nově zrekostruovanou Slováckou hospodu a zároveň zahájili projekt Tož okoštujte Slovácko.
Pokrmy z kuchařek se dostaly na jídelní lístky
Projekt Chutě a vůně slovácké kuchyně, jehož výsledkem jsou dva úspěšné díly Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku, už voní! Sesbírané recepty totiž zařadilo do jídelního lístku devět slováckých restaurací.
Jednou z nich je Slovácká hospoda v Hradčovicích, kterou její slovenský majitel proměnil ve stylovou lidovou hospodu. Čtvrteční otevření provázela premiérová ochutnávka slovácké kuchyně inspirovaná oběma díly kuchařek.
Do pilotního projektu Tož okoštujte Slovácko se nám podařilo zapojit devět restaurací, kterou jsou označeny logem a nabízí minimálně čtyři tradiční slovácké pokrmy. Restaurace budou také pořádat večery v duchu slovácké gastronomie spojené s cimbálovkou a ochutnávkou vín, popsal projekt Stanislav Blaha, předseda Regionu Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu.
Nejen v Hradčovicích, ale i v Mařaticích, Břestku, Kunovicích, Ostr. Nové Vsi, Modré, Velehradu nebo pod Buchlovem tak můžete ochutnat slováckou kyselicu, uzenou krkovičku s trnkovou máčkou, šumajstr, slovácký živáň, svíčkovou svajbovou máčku s domácím houskovým knedlíkem, bramborové tašky s povidly, mákem a máslem a další krajové speciality.
Získat restaurace do pilotního projektu nebylo kvůli tomu, že tradiční slovácká kuchyně není minutková, vůbec snadné, ale věříme, že se nám podařilo zapojit nejlepší z nejlepších a že se v následujících letech přidají další podporovatelé naší tradiční slovácké kuchyně, dodal Blaha.