Folkloristé napekli téměř padesát bochníků
Foto: iDobryDen.cz
Z tajného receptu vyzradili jen množství mouky
Pec jsme měli roztopit o tři čtvrtě na pět ráno. Byl to dobrý plán, ale nakonec jsme dorazili až o půl sedmé, přiznal Lukáš Bednařík, jeden z pekařů, který se staral o pec během desátého ročníku Pečení chleba v Dolním Němčí. Parta nadšenců kolem místního Národopisného krúžku předvedla veřejnosti opět tradiční proces pečení chleba. Chleba pečeme z třiceti kilo mouky. Deset kilo žitné a dvacet kilo klasické pšeničné mouky, vysvětlil další pekař Jiří Miloš. Oba pobíhali kolem pece, která během dne upekla osmačtyřicet chlebů. Příchozí návštěvníci si jej mohli dát s domácími škvarky nebo domácím sádlem. Recept na chleba si však pořadatelé stráží a za žádnou cenu jej nechtějí vyzradit.
Krásné odpoledne zpříjemnil bohatý kulturní program. V jeho rámci se například představily Mistřické frajárky nebo dolněmčanský ženský pěvecký sbor Tetičky. Kromě nich se publiku předvedl i mužský pěvecký sbor a folklorní soubor Vlčnovjan.
Pořadatelé se letos rozhodli, že jubilejní desátý ročník nebudou nijak významně slavit. V minulosti tady byly pokusy udělat speciální celozrnný chléb, ale moc se to nepodařilo. Proto už raději neexperimentujeme, uvedla Taťána Milošová, vedoucí Národopisného krúžku.