Folkloristé napekli téměř padesát bochníků

Folkloristé napekli téměř padesát bochníků
Dolní Němčí Společnost 04 / 07 / 2017

Z tajného receptu vyzradili jen množství mouky

„Pec jsme měli roztopit o tři čtvrtě na pět ráno. Byl to dobrý plán, ale nakonec jsme dorazili až o půl sedmé,“ přiznal Lukáš Bednařík, jeden z pekařů, který se staral o pec během desátého ročníku Pečení chleba v Dolním Němčí. Parta nadšenců kolem místního Národopisného krúžku předvedla veřejnosti opět tradiční proces pečení chleba. „Chleba pečeme z třiceti kilo mouky. Deset kilo žitné a dvacet kilo klasické pšeničné mouky,“ vysvětlil další pekař Jiří Miloš. Oba pobíhali kolem pece, která během dne upekla osmačtyřicet chlebů. Příchozí návštěvníci si jej mohli dát s domácími škvarky nebo domácím sádlem. Recept na chleba si však pořadatelé stráží a za žádnou cenu jej nechtějí vyzradit.
Krásné odpoledne zpříjemnil bohatý kulturní program. V jeho rámci se například představily Mistřické frajárky nebo dolněmčanský ženský pěvecký sbor Tetičky. Kromě nich se publiku předvedl i mužský pěvecký sbor a folklorní soubor Vlčnovjan.
Pořadatelé se letos rozhodli, že jubilejní desátý ročník nebudou nijak významně slavit. „V minulosti tady byly pokusy udělat speciální celozrnný chléb, ale moc se to nepodařilo. Proto už raději neexperimentujeme, uvedla Taťána Milošová, vedoucí Národopisného krúžku.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace