Guláše na sedm různých způsobů
Foto: iDobryDen.cz
Nad Stráním se vznášela omamná vůně kulinářské pochutiny guláše. K ochutnání na prvním ročníku Slavností guláša byl zvěřinový, pravý kotlíkový, tradiční hovězí, na pivě anebo dokonce také Napoleonův guláš. Ač přízeň počasí nasvědčovala vydařené gurmánské akci, kvůli času sklizně a práce na zahrádkách příliš mnoho účastníků nepřišlo. Na pomyslný start se postavilo nakonec pouze sedm družstev. Každý má svou originální recepturu a nechtěli jsme to nějak omezovat. Takže každý si přivezl svůj materiál a prezentoval guláš takový, jaký ho rád připravuje pro svou rodinu nebo známé, komentoval Radek Přikryl, pořadatel akce.
V ústraní od všedních starostí a z dosahu velkoměsta po čtyřech hodinách u otevřeného ohně přišlo na řadu hodnocení. Mezi soutěžícími po celou dobu procházela odborná porota, která ze sedmi soutěžních týmů vybrala za vítěze Kubiše Magála z Nového Mesta nad Váhom. Druhý skončil tým Austerlitz Slavkov u Brna a třetí Radek Janiga, Viktor Hupka a spol. V hlasování diváků bylo první místo totožné jako u poroty. Připravili jsem i hodnotné dary pro vítěze. Broušené poháry z místní sklárny, Hromčíkovu medovinu, pro každého něco, co podpoří snahu všech soutěžících, dodává pořadatel.
Tým z nejvzdálenějších Bučovic u Brna vařilo v narozeninovém daru. Krásném nerezovém, dobře třicetilitrovém. Jiné ženy si přejí parfémy, šperky, různé oblečení, ale já jsem chtěla kotlík. Jezdíme po dovolených s přáteli a po cestě děláme prezentaci našeho města, proto i náš guláš se jmenuje po velkém vojevůdci, prozrazuje Alena Bajerová nad gulášovým základem. Gró jejího guláše je klasika. Dobrá cibulka, domácí sádlo osmažené nasvětlo a hovězí kližka. Snad jen, že guláš vařím s láskou a ten pak chutná každému, pomrkává Alena už při degustaci.