Hluboké zážitky a plná břicha

Hluboké zážitky a plná břicha
Foto: pas  /  Hudba, tanec, dobré jídlo... tak se zamykal skanzen na Modré.
Modrá Společnost 04 / 11 / 2010

Sezona v archeoskanzenu skončila, přesto dveře nezavře!

Sobotní, historicky první zabijačka v archeoskanzenu na Modré spojená s ochutnávkou pálenek symbolicky zamykala skanzen. Ukončila tak bohatou sezonu doprovodných akcí, kterými toto dobové velkomoravské sídliště Středního Pomoraví doslova žilo. Vrata skanzenu však zůstanou, kromě pondělí, otevřena po celý zbytek roku.
Slunečné počasí a vůně vařených a pečených prasátek přivábily na zamykání skanzenu stovky lidí. Sto kilo měl i každý z pašíků, které řezník Pavel Sláma s kamarády proměnili na lahodné specialitky. Polévka, pečené maso, jitrnicový prejt nebo jen chleba se sádlem plnily břicha přítomných. Na jitrničku a tlačenku nezbylo maso, všechno se snědlo v ovaru, posteskl si hlavní pořadatel s ponaučením na příští rok.
Nultým ročníkem prošla i ochutnávka pálenek. Kamarádi, známí i příznivci modřanského archeoskanzenu přinesli 34 vzorků. Za dvacku jste si koupili koštovku a mohli doslova mlsat experimenty moravských a slovenských kutilů. Na kterém koštu ochutnáte slivovice s dřínem, vypálenou jeřabinku, oskoruši, domácí rum nebo becherovku? Umění páleničářské přivezli z partnerské obce Uhrovec, ležící nedaleko Bánovců na Bebravou.
Jak příjemná je procházka velkomoravským sídlištěm s plným žaludkem, ukojenými chuťovými pohárky, doprovázená sluncem, kozami a göttigenskými prasátky? Už jen troška lahodné hudby nebo tanec. Odpoledne k němu vybízelo multižánrové uskupení Lončáci z Modré. Vyhrávali v různých stylech - od dechovky, folku, country až po modernu. Atmosféru podtrhla série mysliveckých písniček.

Galerie

Zamykání skanzenu 2010

Zamykání skanzenu 2010

01 / 11 / 2010
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace