Hodnocení provázel nadbytek degustátorů

Hodnocení provázel nadbytek degustátorů
Foto: pri
Jarošov Společnost 05 / 03 / 2012

377 vzorků. Ze dvou třetin mladá vína. Z toho 65 % bílá vína. Zbytek červená. Celkově třetina červených vín. Takový bude 5. ročník koštu vín v Jarošově. S osmidenním předstihem zasedla ale také degustační komise, aby ochutnala přihlášené vzorky, ze kterých sestaví katalog. Salonek nad Pivovarskou restaurací úderem páté hodiny ovládlo naprosté ticho. Devět degustačních skupin po pěti komisařích usedlo a pořadatelé začali rozlévat. V pravidelných intervalech se střídali nalévači, donašeči vody a něčeho na zajedení. V neustálé tichosti a pod systémovým vedením Bohuslava Sýkory z Buchlovic.
S nadsázkou by se dalo napsat, že se o hodnocení degustátoři doslova poprali. Ne. Samozřejmě to tak nebylo, ale překvapilo nás to. Volali jsme v pondělí, úterý. Někteří účast potvrdili, pak odmítli, takže jsme nechtěli riskovat a přišlo jich víc. Původně mělo být 36 degustátorů, ale nakonec z toho vzniklo devět skupin po pěti, takže 45. Posledních šest jsme museli opravdu odmítnout, odpověděl Oldřich Šipka, letošní tiskový mluvčí, na první otázku, která směřovala k přeplněnosti sálu.
Po prvním degustačním kole přišla řada na překoštování. V druhém kole se korigují hodnoty. Předseda to sečte a může se stát, že se hodnocení značně rozchází, proto následuje nový rozbor, který víno vyřadí, nebo vyzvedne. Z každé komise je delegován jeden vzorek do finále, ve kterém se určí vítězové v bílých, červených a přírodně sladkých vínech, popsal Šipka postup.
Na hladký průběh celého na organizaci opravdu náročného procesu dohlížel přizvaný ajťák. S panem Sýkorou spolupracujeme čtvrtým rokem. Jeho program nabízí veškeré statistiky, vyhledávání, dotřídění, evidence a to vše nám velmi ulehčuje práci, vyzvedá Šipka práci druhého nejdůležitějšího muže. Tím prvním byl odborný garant Vojtěch Štěrba z Mařatic.
Vítězné i ostatní vzorky sami můžete ohodnotit 10. března od 13.00.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace