Indiáni vybílili košt

Indiáni vybílili košt
Foto: vrb
Vápenky Společnost 13 / 02 / 2011

Jubilejní desátý ročník Vápenarského koštu slivovice a ostatních destilátů s doprovodnou zabíjačkou čtyř čuníků zpracovaných vyhlášeným suchovským řezníkem Mirkem Supem a jeho synem  přivábil  pod horu Javořinu opět velký počet zájemců holdujících  lidových pochutinám. „Jsem rád, že se tato akce mezi lidmi uchytila a přijíždí k nám návštěvníci z různých míst Moravy. Vůbec jim nevadí, že jsme tady prakticky na konci světa, a mohou se od nás dostat akorát tak do hlubokých lesů. Většina z nich si zde pochvaluje ideální podmínky k vyřádění,“ sdělil hlavní organizátor Libor Klimek při míchání vnitřního sádla do jelit nad pařícím kotlem. Jeho slova potvrdila i nepřehlédnutelná bujará „tlupa“ chatařů z Lučiny u Radějova, která tady „řádila“ od časného rána až do pozdního odpoledne  v indiánských a někteří v polonahých hábitech. „Měníme diamanty za ohnivou vodu, protože nám z těchto hor chutná. Náš velký vůdce „zlomené péro“ se však nečekaně „lomí“ a brzo odejde do věčných lovišť,“ dodala s patřičnou dávkou humoru při štrngání se štamprlkami voňové pálenky Lidka Novotná alias Nšoči.
Nejlepší slivovicí se nakonec pochlubil z 574 dodaných vzorků bývalý starosta Martin Kružica z Javorníka, který rozdával na všechny strany dvacet let starý vítězný obsah napálený z durancií. „Podmínky na výrobu kvalitního destilátu tady na Horňácku určitě máme. Základem úspěchu je však bezpochyby zpracování kvalitního kvasu. Rovněž mám zaužívané, že vzorek do soutěže dávám až po několikaletém uležení, nejméně pětiletém. Jsem přesvědčen, že  to taky patří k důvodům, proč na koštech po okolí sklízím úspěchy,“ prozradil šestasedmdesátiletý Martin Kružica, zkušený horňácký ovocnářský odborník. 

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace