Jahodovice osvěžila první košt

Jahodovice osvěžila první košt
Foto: ket
Boršice u Blatnice Společnost 11 / 04 / 2017

Na premiéru sehnali patnáct procent vzorků od žen a téměř třicet let starou slivovici

Premiérový košt slivovice v Boršicích u Blatnice se spolku Trnkové kapky vydařil podle představ jeho členů. Podařilo se jim posbírat a návštěvníkům nabídnout sto čtyřicet sedm vzorků pálenek. První ročník nesl netradiční název. Při plánování koštu se nám nejvíce zalíbil název Košt vůní a chutí, protože máme za to, že slivovice obsahuje všechny chutě a vůně světa, objasnil název společenské události její hlavní organizátor Miroslav Šajdler.
Paleta nabízených vzorků byla opravdu pestrá. Nejvíce pálenek, tedy 118, bylo z modrého ovoce. Návštěvníci však mohli ochutnat také destiláty z jiného ovoce, například z meruněk, hrušek či jablek. Zajímavostí koštu byla pak jahodovice, ostružinový likér nebo vínovice.
Nejlepší vzorek nabídl degustační komisi Bohuslav Pavlas z Ostrožské Lhoty. Domácí se ale také ukázali v dobrém světle. Celkově druhý skončil Lubomír Rybníkář z Boršic u Blatnice. Byl to vzorek durancie z roku 2014. V chuti byla docela výrazná, což svědčilo o dobré kvalitě tehdejší úrody, prozradil majitel nejlépe hodnocené boršické pálenky. Na košt věnoval i slivovici z loňského roku. Ta však porotce tolik neoslovila. Vloni mě sice minul mráz, ale úroda chytila plíseň. Tím kleslo množství i kvalita slivovice, svěřil se Lubomír Rybníkář.
Nejvíce vzorků pálenek věnovali pěstitelé z Boršic u Blatnice a okolí. Najít se však dala i pálenka z obce Prusé na Slovensku. A celkově patnáct procent vzorků daly na košt ženy. Pořadatelé také ocenili nejstarší ochutnávaný vzorek, ten byl vypálen v roce 1990.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace