K vinařství se dostali přes folklor

K vinařství se dostali přes folklor
Foto: pri  /  Za asistence hejtmana Zlínského kraje přebírá z rukou předsedy agrární komory ČR cenu Ondřej Balíček z Jalubí.
Polešovice Společnost 10 / 09 / 2008

Jedněmi z oceněných v soutěži TOP Víno Slovácko 2008 byla i vína mladého vinařství Balíček-Hruška sídlícího v Jalubí. Ondřej Balíček získal cenu za Cabernet Moravia a Michal Hruška za Tramín červený, ročník 2007. Balíčka k vinaření dovedly místní folklorní tradice, kterých se rád účastnil. K vinařství měl cestu trochu předurčenou, byť nikterak danou. Předci se vinařstvím okrajově zabývali, ale nejednalo se o nějaké velkopěstění, spíše jen o drobné zahradkářství.
A takto ho osobní záliba přivedla na samé začátky vinaření, které byly velmi těžké. „Vinařstvím se zabýváme při práci a začínali jsme od nuly. Museli jsme si postavit sklep, nakoupit veškeré vybavení. A protože se tomu věnujeme teprve tři roky, zbývá nám ještě spousta práce,“ sděluje za oba společníky Ondřej Balíček. Důvod proč přihlásit svá vína byl prostý. Kamarádům a lidem v okolí víno chutnala. A protože chtěli víno prodávat, vše museli uvést do pořádku, hlavně po „papírové“ formě. Společně se shodují na tom, že je to pro ně dnes dobrá reklama a mohou se zúčastnit takovýchto soutěží a sbírat kvalitní ocenění. „Je to pro nás velké plus a člověka to i potěší, že jsme se prosadili v tak velké konkurenci,“ podotýká Balíček.
Za nejoblíbenější činnost ve vinohradě považují kromě koštování jarní stříhání vinohradu a podzimní sběr. A oba dva jsou rádi a spokojeni, že jejich vína uspěla a mohou se tak pyšnit oceněním, které jim jistě dává dalších chuť do tak těžké práce, jako je právě pěstování vína.

autor: PAVEL PRINC
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace