Kastelán tajně upekl první dva bochníky
Foto: pas
Po stovce porcí specialit nezůstal ani drobeček
Čvrtý ročník gastroakce Co vonělo z hradní kuchyně přinesl návštěvníkům středověké menu podle receptů mnicha Michaela de Leone z let 1345-54. Sám kastelán Rostislav Jošek se stal středověkým pekařem ve vlastnoručně vyrobené peci. Napekl bochníky žitného chleba dle receptu mistra žitného kvásku Ivoše Nožičky z Modré.
Pec jsme za osm dnů postavili s mými dvěma bratry. Tesař Radek udělal dřevěný základ a my s Romanem pak uplácali hliněnou konstrukci, prozrazuje kastelán, který se vždy do aktivit na hradě osobně zapojuje. Loni vytvořil dýmník, letos přidal chlebovou pec.
Dýmník je historická udírna, kterou vždy obsluhuje. Udí v ní slaninu, klobásy a pstruhy, vpředu pak další kuchtíci připravují placky s několika příchutěmi, nově s morušovou náplní. S nimi byla v nabídce sladká a slaná kaše a nejoblíbenější škvarkové placky s fazolemi.
Středověký chléb šel na dračku, i když ten od pekaře Varmuži upečený speciálně pro tuto příležitost byl úhlednější a chutnější. Experimentujeme s moukou, abychom vychytali všechny neduhy, a chléb, který jsme upekli, není špatný. Je menší, nakyslejší, celkově je jiný, než jsou dnes lidé zvyklí. Ale mně chutná, pochvaluje si kastelán. Kdybychom měli více času na zkušební provoz a vytvoření tepelné paměti, stačila by nám pouhá hodinka k vyhřátí na požadovaných 250-300 °C. Kvůli časovému presu jsem včera tajně upekl dva bochníky, abychom si dnes netrhli ostudu, směje se kastelán. Všichni už se těšíme, až bude pec v normálním provozu a budeme v ní péct kačeny, posvícenské husy nebo maso v brutvanu, dodává Jošek.
Kuchtíci, kteří gastro den na Buchlově připravili, se drží starodávných receptů zcela striktně. Přesně dodržují ingredience z té doby a nedochucují je ničím modernějším. Někomu velmi chutná, jinému se zdá pokrm pro naše chuťové pohárky dietnější. Přesto však po stovce porcí menu v hradu a pokrmech na nádvoří nezůstal ani drobeček... Dobové pokrmy podtrhla hudba brněnské kapely Quanti Minoris s brněnským hrad rockem.
Dobové menu z Buchlova
Paštička na smetaně
Polévka se sbíraných bylinek
Losos v bylinkách a v šálu
Omáčka swallenberská
Dobré jídlo ze slepice
Konkavelit z višní