Ke slivovici zvěřinu rozhodně ne!

Ke slivovici zvěřinu rozhodně ne!
Foto: pri
Nedachlebice Společnost 14 / 03 / 2012

Na tu se mohou Nedachlebjané těšit v září

Letos už popatnácté se budeme společně těšit při ochutnávání modrých darů naší přírody a poctivé práce, uvedl Lukáš Šubarda, předseda Mysliveckého sdružení Kupčínek v Nedachlebicích, v katalogu pořízeném k této akci. Modrými dary byly rozuměny trnky, a koštovala se tedy slivovice, na kterou je každý zdejší pěstitel náležitě hrdý.
Nedachlebice však mají, jak uvedl myslivecký hospodář Vladimír Dostálek, velkou nevýhodu. Prakšice a Nedachlebice jsou velmi mrazivá kotlina. Nelze srovnávat pálenky třeba z Mistřic, Halenkovic, Spytihněvi, Babic s těmi z Částkova, Prakšic a od nás. Halenkovice jsou krásná jižní expozice a Nedachlebice mají nadmořskou výšku pouze 199 metrů. Úspěchy dosahují pouze pěstitelé, kteří mají pod stromy černý úhor. Půda se přes den nahřeje a v noci vydává teplo, to mi řekl už můj dědeček Gajdůšek, dodává jedním dechem, že sice to mají těžší, ale nevzdávají se.
Patnáctiletá tradice dává akci pořadatelskou jistotu. Každý rok bývá 90 až 120 vzorků. Letos se nám podařilo sehnat 103. Většinou jsou dárci místní občané a maximálně 10 vzorků je od našich kamarádů z okolí a 10 pak od kamarádů z Pašovic a Prakšic, kam chodíme zase my na košt, přidává Dostálek. Při podrobnějším zkoumání jídelního lístku se dozvídám o bohaté nabídce zabijačkových specialit. Zakoupili jsme prase, ze kterého jsme nadělali jitrnicový a jelitový prejt, zabijačkový talíř, vepřo-knedlo-zelo, smažený řízek, potvrzuje Dostálek.
Na mysliveckém koštu bych očekával nějakou zvěřinu. Ke slivovici je lepší prase, vstupuje do hovoru Šubarda. Zvěřina je lepší na košt vína, ten ale nepořádáme. Ale možná příští rok bychom mohli. Uvidíme, dodává.
Co je ale jasné, že zde budou zvěřinové hody, kde nebude chybět srnčí guláš, pečený divočák či vhodně upravený daněk. Ano, proběhnou 1. září na místním hřišti. Není volný termín, proto to musí být o dost později, než jsme chtěli. Nemáme tu žádný společenský sál, takže se nedá nic dělat, uzavírá předseda.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace