Košt kyselic vlčnovských sborů
Foto: iDobryDen.cz
Huby se nám šklebily už po devátém vzorku
Tradiční předvánoční setkání mužského sboru z Vlčnova a Vlčnovských búdových umělkyň se letos neslo v kyselém tónu. Poprvé v historii se totiž koštovala polévka kyselica, které dodali členové obou sborů na šestnáct vzorků.
Třicet degustátorů vychutnávalo zajímavé příchutě polévek, rozeznávali netradiční ingredience, včetně sušených trnek, fazolí a hřibů. Je dobře, že robky vymyslely něco takového - aspoň naše setkání dostalo šmrnc, chválí dámy Petr Pančocha, organizační vedoucí mužského sboru.
Už loni jsem chtěla na předvánočním sezení udělat ochutnávku stejných vzorků cukroví. Holky se ale cukaly, že některé ani moc nepečou, tak jsem letos vymyslela kyselice, proti kterým nic nenamítaly. V obou sborech navařili polévky, účast je velká, tak myslím, že se to i vydařilo, usmívá se Martina Chovancová, která navlékla kuchařskou čepici a s kolegyňkou Marií Martínkovou obsluhovala degustátory. Na setkání ji doprovázel pětiměsíční syn František. Vzorně ho opatroval tatínek. Nechyběli však ani ostatní potomci zpěváků a zpěvaček, celý večer si hráli pod stoly. Na koštu tedy vládla příjemná přátelská i rodinná atmosféra.
S přibývajícími vzorky každý odfukoval a povoloval opasky u kalhot. Huby se nám šklebí už po devátém vzorku, chechtali se chlapi v rožku. Všechno však šťastně dopadlo. Kyselice se snědly, spočítalo se bodování a než se kdo nadál, přišlo vyhlašování.
Na 1. místě skončil Zdeněk Králíček, na 2. se umístil Jan Plesl a 3. místo patřilo Jarmile Beňovské. Vítězové si odnesli hlávky zelí s diplomem. A to sem snědl toliké klobáse, než sem to tam nasypál, přiznává fiškusácky vítěz.
Po vyhodnocení se všichni sesedli a u dobrého tramínu zpívali, hráli, klábosili a pak zase zpívali až do pozdních nočních hodin.