Koštu dominoval Ryzlink rýnský

Koštu dominoval Ryzlink rýnský
Foto: pri  /  Šampioni výstavy zleva: Radek Keňo a Milan Dvořáček
Jalubí Společnost 28 / 02 / 2013

Triumf sklízela selská metoda i novodobá technologie

Pošesté v nezměněné podobě proběhl 6. ročník Koštování vína v Jalubí. Nového pro návštěvníky není připraveno kromě nové cimbálovky vůbec nic, přiznal za pořadatele Dušan Ondráš v úvodu. Rozhodně ovšem nezapomněl vyzvednout kvality tohoto pro region velmi významného koštu. Jistě právem se můžeme pochlubit, že náš košt se řadí na druhé místo v počtu vzorků. Letos jsme jich sehnali 770.
Košt, kde se degustující nemusejí u pultů s vínem tlačit a prostor zdejšího kulturního domu nabízí pohodlné a prostorné posezení v sále, i letos mohl slavit svůj úspěch. Kromě vína byl v nabídce kromě vína kančí a srnčí guláš, přišla zahrát i CM Lintava, proběhl výběr lidového šampiona. Koštování, které odstartovalo již v deset hodin ráno, uzavřela až po půlnoci diskotéka při víně.
Šampionem výstavy se stal v bílých vínech Milan Dvořáček z Huštěnovic s Tramínem červeným 2011 p. s. a v červených Radek Keňo z Míkovic za Blauburger 2012 v. h. Střetla se tu výroba vína tradiční selskou technologií s tou novou, které využívají velké vinařské firmy. Blauburger je kříženec Frankovky a Portugalu. Konkrétně tento vzorek dosáhl díky velkému suchu v roce 2012 velmi vysoké 24° cukernatosti. Spojení s novou technologií, kterou při výrobě uplatňuji, a to odkalování a zrání na ušlechtilých kvasnicích, z něj nejspíš udělalo vítěze, usuzuje Keňo, protože se zpracování této nepříliš známé odrůdy věnuje již sedmým rokem a prozatím se nikde ani nedoslechl, že by se stala po okolí šampionem nějaké výstavy. Technologie něco stojí, ale při výrobě odpadají různé hrozby nemocí nebo vad vín. Při výrobě je to sázka na jistotu. Jednoduše řečeno, oddělí se zrno od plev a do toho se přidává vše čisté, co neohrozí další proces výroby, přidává Keňo, který se začíná orientovat tímto směrem i u ostatních odrůd.
Zájem o tento moderní trend u svého syna pozoruje i Milan Dvořáček. Sám prozatím odolává. Osobně se prozatím držím výroby s přirozeným kvašením. Vítězný vzorek byl hodnocený velmi dobře již loni. I když má zbyteček cukru, je to velmi pěkné víno, které potvrdilo svou kvalitu, řekl Dvořáček, který si titulu šampiona užíval ve své vinařské historii vůbec poprvé. Vítězství v odrůdě jsem získal několikrát, ale titul absolutního vítěze přebírám poprvé. O to víc mě to těší, že je to na tak velkém koštu, kde byla silná konkurence, dodal.

Galerie

Košt vína v Jalubí

Košt vína v Jalubí

27 / 02 / 2013

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace