Kouzlo polévek v čase půstu

Kouzlo polévek v čase půstu
Foto: Ladislav Chvalkovský
Uherské Hradiště Společnost 19 / 03 / 2017

Sobotní Tvoříme v muzeu bylo věnováno polévkám. Do Slováckého muzea tentokrát přijela Vlasta Kasardová ze Starého Města. Návštěvníci mohli sledovat a samozřejmě i ochutnat, jak vaří cibulačku, do které přidává krutony a strouhaný tvrdý sýr. „Nezůstalo jen u cibulačky. Další polévkou, kterou paní Kasardová vařila, byla fazolová. U této jsme si ukázaly dva druhy zahušťování a jejich rozdíly. Jedna byla zahuštěná klasickou jíškou z mouky a druhá, tzv. odlehčená verze, byla zahuštěná jemnými ovesnými vločkami, což přítomné dámy velmi zajímalo,“ zmínila Marta Kondrová, etnografka Slováckého muzea, a přiznala, že i ji ono zdravé zahušťování zaujalo. K fazolové polévce bylo možné zakousnout pletýnky z kynutého těsta. Polévky se mnohdy v období půstu podávaly místo hlavního jídla, a proto musely být velmi energeticky vydatné.

autor: Pavel Princ

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace