Letošní košt pálenek v Kunovicích má hned tři vítěze
Foto: PM / Jiří Rypl předává ocenění výrobci nejlepší slivovice Petru Kusákovi.
Ačkoliv nebyla úroda ovoce potřebného pro výrobu pálenky v uplynulém roce příliš veliká, členové zahrádkářského svazu neponechali nic náhodě, poprosili o poskytnutí vzorků pěstitele z Kunovic a blízkého okolí a nashromáždili tak celkem 222 vzorků slivovice, hruškovice a meruňkovice.
Větší zásluhu na akci mají ale bezprostředně ti, kteří zajišťovali degustaci, která předcházela celkovému koštu. Výsledkem celé spolupráce je letošní 15. košt slivovice, sdělil Jiří Rypl, předseda Českého zahrádkářského svazu Kunovice a spoluorganizátor koštu pálenek.
Hodnocení všech vzorků proběhlo pod vedením Františka Vlčka dva týdny před samotným koštem. Pomocí dvacetibodového systému vybralo deset tříčlenných komisí tři vítěze. Komise stanovila dílčí vítěze ze skupin rozřazených podle ovoce, z nichž byla pálenka vyrobena, dále vyhlásila hlavního vítěze, kterým se letos stal Petr Kusák z Kunovic se svojí slivovicí, prozradil Rypl.
Kromě hlavního vítěze a zároveň autora nejlépe hodnocené slivovice si ocenění odnesl také Josef Stašek z Kunovic za nejlepší hruškovici a Kateřina Manclová ze Včelar za nejlepší destilát z meruněk. Všichni vítězové získali plný počet bodů. Ostatní letní kvasy a ovocné pálenky kvůli jejich letošnímu minimálnímu počtu organizátoři z bodovacího systému vyřadili.
Konkurence byla obrovská, celkem se rozhodovalo z více než dvou stovek vzorků. Myslím si, že v této oblasti, kde je slivovice doma a všichni ji mají moc dobrou, je těžké získat ocenění, proto se cítím opravdu vítězně, radoval se Petr Kusák, výrobce nejlépe hodnocené slivovice kunovického koštu.
Jaké složky pálenky tedy vítězovi pomohly k nejlepšímu hodnocení? Řekl bych, že porotu ohromila především příjemná vůně připomínající mandle a také sladší chuť bez pálivé koncovky, odpověděl Kusák.