Lisování po 168 dnech sběru

Lisování po 168 dnech sběru
Foto: pri
Kudlovice Společnost 18 / 04 / 2010

Slaďounké jako med, ale med to není. Co to je?

Slámové víno. Za novým poznáním, jak se vyrábí a lisuje, se mohli v Kudlovicích zastavit cyklisté, kteří vyrazili v sobotu na stezku Rulandského bílého ve sportovně-vinařském Na kole vinohrady, anebo návštěvníci, kteří se přišli podívat, jak se toto velmi cenné víno po sto šedesáti osmi dnech uchovávání na slámě zpracovává.
Bylo to třetí veřejné lisování vinařů Ondřeje Balíčka a Michala Hrušky, ale letos poprvé proces oddálili kvůli zatraktivnění vinařské stezky, byť podle zákona by stačilo uchování hroznů na slámě po dobu tří měsíců.
„240 kg hroznů Ryzlinku rýnského pochází z Polešovic a termín sklizně byl na konci října. Vybíráme si ty nejzdravější hrozny s nejlepší kondicí, aby nebyly napadené nějakou plísní. Vybírají se záměrně odrůdy, které mají tvrdou slupku, aby nedocházelo k jejich znehodnocení při době zrání, které probíhá na půdě, prozrazuje Michal Hruška. Výlisnost je v průměru pouze 15 % v porovnání s klasickým vínem, které má 65 %. A ani cukernatost letos nebyla vysoká díky horším podmínkám, které vínu nepřály. Když ale zkoušeli měřákem zvaným refraktometr měřit obsah cukru, s přehledem přesáhl 30 stupňů.
Ke Kudlovicím patří ženský i mužský sbor, proto odpoledne vyplnily slovácké písničky spolu s CM Velehrad. Připraveny byly dobroty z udírny, 45 vzorků vín plus 7 vzorků slámových.

TOPlist