Maňásek získal zlatou celkem devětkrát

Maňásek získal zlatou celkem devětkrát
Foto: pri
Tupesy Společnost 26 / 04 / 2011

Již podvaadvacáté se sešli i vinaři na výstavě vín v Tupesích, které nejsou opředeny pouze hrnčířskou tradicí. Za krásného slunečného počasí se mohli těšit spolu s návštěvníky z degustace neskutečných 466 vzorků. Šampiony výstavy se stali Alois Tománek s Tramínem 2009 a v červených vínech Dušan Odráš s Cabernetem Moravia 2008.
Z tupeských vinařů drží nad výstavou ochrannou ruku Václav Čevela poté, co se před dvěma lety vyměnila generace pořadatelů. Z nás devíti, co jsme v organizačním výboru, Václav dává nejvíc svého umu, úsilí, času, vína a znalostí, chválí Oldřich Vávra, starosta obce, hlavního tahouna.
Na koštu se prezentují převážně vína z nejbližšího okolí. Okrajově se objevují i vína ze vzdálenějších míst jako Vlkoš, Moravský Písek, Čejkovice. Kvalita ročníku 2010 je výborná, vína obsahují více kyselin, které jim dodávají svěžest, a jsou tak typicky aromatická pro náš region, představuje Čevela vína, která se objevila na koštu.
Namísto plaket vítězové získali malý džbáneček, keramickou cedulku a šampioni kubaňu. Vymýšleli jsem věcné ceny místo medailí, abychom to nějak změnili. Rozhodnutí nakonec padlo na typický symbol Tupes - keramiku, prozrazuje vinař tělem i duší, což dokazuje jeho vinice, která čítá 3 300 hlav.
Nejvíce zlatých za vítězství v jednotlivých odrůdách získal domácí František Maňásek, který si jich odnesl rovnou devět. Ač se to nezdá, Tupesy jsou významná vinařská obec. Vztah k vinaření  jsem možná zdědil po předcích, protože se mu věnuji od dětství, ale cestu jsem si musel prošlapávat sám, říká Maňásek.
Nejraději prezentuje svou srdcovou záležitost a miláčka mezi všemi odrůdami - tramín. Oproti běžným vínům s ovocnými tóny je tramín kořenité chuti, čímž vybočuje z řady. Když je vysoce vyzrálý, má chuť čajové růže, vyznává se a dodává, že tramín, který vysadil v roce 1992, ještě neměl větší úrodu na hlavu, než je 75 dkg. Výnos je někde kolem 2,5 kg, ale dělám to hlavně proto, abych se dopracoval ke kvalitě výběru z hroznů nebo bobulí a mohl vyrobit kvalitní víno.
Maňásek vyjádřil ovšem i mírné znepokojení nad rozhodnutím neuvádět při hodnocení přívlastky. Každý vinař se snaží udělat co nejpěknější víno. Degustace by měly probíhat při hodnocení i s jeho přívlastky. Méně zkušený degustátor neví, jestli je to špatné udělaný sladký kabinet, nebo výborně udělaný výběr z hroznů nebo bobulí. Aby neublížil nebo víno nevytáhl, volí bodování někde mezi.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace