Mlsné jazýčky ve Slovácké tržnici

Mlsné jazýčky ve Slovácké tržnici
Foto: Kristýna Húsková
Uherské Hradiště Společnost 20 / 05 / 2016

Nejen vůně tradičních slováckých jídel provoněla v sobotu Slováckou tržnici. Souběžně s tradičními farmářskými trhy probíhala v tržnici akce s názvem Pochutnej si na Slovácku. Návštěvníci měli možnost ochutnat tradiční kmínovou polévku, uzené maso s trnkovou omáčkou a pěry. Oba recepty pocházejí z knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, kterou vydal Region Slovácko. Kromě ochutnávky jídel probíhaly v prostorách Slovácké tržnice farmářské trhy. Opět bylo v nabídce čerstvé pečivo, zelenina, nejrůznější druhy sýrů, koření i maso. Zkrátka to nejlepší od místních výrobců.
Dobrou atmosféru podpořilo i vystoupení Dětského folklorního souboru Nivnička pod vedením Vlastimila Ondry. Pro děti byla připravena tvořivá dílna s DDM Šikula, ve které si mohly na hrnčířském kruhu vyrobit misku a ozdobit si ji dle vlastní představivosti.
Ve Slovácké tržnici můžete běžně nakoupit ingredience, které mohou sloužit jako základ poctivých slováckých jídel. Opět nabízíme dva recepty z knihy Kuchařka tradičních slováckých pokrmů. Uvařit si tentokrát můžete kyselicu a bramborové taštičky.

Kyselica
300 g kysaného zelí i s vodou
2-3 brambory
sušené houby
1 smetana ke šlehání (250 ml)
1 lžíce hladké mouky
2-3 vejce
sůl
 
Zelí zalijeme vodou a dáme vařit. Zvlášť v osolené vodě uvaříme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Uvařené zelí a brambory smícháme dohromady, přidáme hrst spařených sušených hub a dále vaříme. Ze smetany a hladké mouky připravíme hladkou zásmažku, přidáme do polévky a provaříme. Nakonec do polévky rozklepneme vejce, které rozmícháme vidličkou. Podle chuti přisolíme.

Bramborové taštičky
400 g brambor
400 g hladké mouky
200 g másla
80 g cukru
1 prášek do pečiva
100 g povidel
 
Brambory ve slupce si uvaříme předem. Po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme. Uvařené brambory smícháme s moukou, rozpuštěným máslem, práškem do pečiva a cukrem. Zpracujeme v tužší těsto, které vyválíme na tenký plát. Ten rozkrojíme rádlem na čtverečky nebo můžeme vykrajovat obráceným hrníčkem kulaté tvary. Tvary naplníme povidly a pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 stupňů. Pokud chceme, můžeme potřít vajíčkem. 

TOPlist