Na beránkovi si pochutnali všichni
Foto: iDobryDen.cz
Speciální receptura ochutila málo rozšířené skopové
Nedělní mše na počest vzkříšení Ježíše Krista se v kostele Narození svatého Jana Křtitele v Bílovicích už počtrnácté neobešla bez obětního beránka, který je speciálně připraven právě na tuto velikonoční mši. S touto tradicí u nás začali kněží z Polska, kteří tady dříve sloužili, a protože jeden z nich měl předky v Chorvatsku, kde se běžně tento starý židovský zvyk dodržuje, zkusili jsme to i tady, prozradil Vladimír Vymyslický, který se stará o přípravu berana. Během mše farář Pavel Macura požehnal nejen všem lidem v kostele, ale také tomuto speciálně připravenému beránkovi a všem velikonočním pokrmům, které byly poskládány před oltářem. Po skončení slavnostní mše si všichni farníci mohli pochutnat právě na tomto speciálně připraveném beránkovi, který byl podáván s nekvašeným chlebem. Na začátku stačil jeden jednoroční beran, dnes už musíme chystat celkem tři, včetně toho, kterého pan farář v kostele požehná. Na přípravu používám speciální recepturu, bylinky a víno, aby maso dostalo trochu jinou chuť, protože skopové není v našich končinách zrovna populární maso. Jak je vidět, tak se tato tradice velice dobře uchytila, dodal Vymyslický.