Na Modrou zavítali po dvou letech degustátoři

Na Modrou zavítali po dvou letech degustátoři
Foto: pas
Modrá Společnost 03 / 04 / 2012

Uplynulo jednačtyřicet roků od první výstavy vín na Modré, a josefovská tradice v této malé slovácké vesnici stále žije! Není divu, když hlavním motorem modřanských zahrádkářů jsou tehdejší organizátoři Karel Železník a Vojtěch Luža starší.
V obci s třicítkou vinařů se po dvou domácích letos uskutečnila stobodovým systémem hodnocená výstava vín. Pod odborných vedením Vojtěcha Masaříka bylo degustátorům v osmi komisích předloženo 338 vzorků, z toho 219 bílých, 15 růžových a 104 červených vín. Dvě třetiny byla vína mladá. Vzhledem k lepší vyzrálosti odrůd byl ročník 2011 pěknější než předešlé a bude velmi úspěšný, zhodnotil jednatel ČZS Modrá Vojtěch Luža starší, jeden z nejuznávanějších garantů koštů na Slovácku. Společně s hospodářem Karlem Železníkem prozradili, že cestou k úspěchu na výstavě vín je domácí koštování.
Správný vinař by měl dát vzorek ohodnotit kamarádům, tvrdí Luža s dodatkem, že za kamaráda považuje vinaře, který umí říct svůj názor, s tím, že ten, kdo nabízí, ho musí přijmout. Takových nás je málo, přiznává opodál stojící modřanský vinař, který si letos vsadil na šest vzorků a odnesl si tři zlaté.
Na Modré vyhodnotili nejlepší vína v odrůdách, večer vyhrávala cimbálová muzika Dolňáci.
Hodnocená výstava vín bude v Modré až za tři roky Je náročná na náklady, vysvětluje hospodář zahrádkářů. I tak vinaři vydávají katalog, zpravidla domácích vín bez hodnocení, s jménem vinaře, odrůdou, ročníkem, přívlastkem. Lidi si pak dopíší vlastní hodnocení, pokud mají zájem, tak si pomudrují sami mezi sebou. Kdo vínu rozumí, stejně porovná vlastní názor s hodnocením při degustaci nebo s názorem souseda, uzavírá Vojtěch Luža průběh předešlých a následných výstav vín na Modré.

Galerie

Košt vína v Modré 2012

Košt vína v Modré 2012

02 / 04 / 2012
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace