Na Rochusu znovu porazili prase

Na Rochusu znovu porazili prase
Foto: adel
Mařatice Společnost 28 / 02 / 2019

První akcí roku je již tradičně slovácká zabijačka

Nad Uherským Hradištěm se během sobotního poledne vznášel oblak pravé zabijačkové vůně. Již potřetí v řadě se totiž v Parku Rochus konala prezentace masopustních tradic, ke kterým neodmyslitelně patří i slovácká zabijačka.
Vůbec první akce letošního roku, která se v Parku Rochus uskutečnila, přilákala stovky návštěvníků a milovníků vepřových specialit. Hlavním lákadlem celé akce byla možnost ochutnat přímo na místě, či zakoupit a odnést si domů jak teplé, tak studené zabijačkové produkty, o které každoročně stoupá zájem. „Po zkušenostech z předchozích let jsme se snažili posílit především gastronomickou část. Díky stoupajícímu zájmu se tvořily u stánků se zabijačkou větší fronty, což samozřejmě lidé špatně snáší,“ vysvětlil ředitel Parku Rochus Jan Blahůšek.
Kromě zabijačkových specialit byl připraven bohatý doprovodný program v jednotlivých budovách parku. V usedlosti z Veletin si návštěvníci vyslechli výklad o masopustu od Anny Maňáskové, v zemědělském stavení se zapojili do tradiční zabijačky a v nadzemním vinařském domu mohli ochutnat boží milosti, či smažené růže. Parkem zároveň procházeli muži s ukázkou mečových tanců za doprovodu cimbálové muziky Hlaholica. „Snažíme se všem přiblížit celou dobu masopustní, tak aby i lidé z města věděli, jak dřív vypadala příprava na dobu půstu,“ přiblížil záměry celé akce Jan Blahůšek.
Přes chladné a větrné počasí se letošní ročník zabijačky těšil velké návštěvnosti a rychlému zkonzumování všech zásob, které si jednotliví prodejci pro tuto událost připravili.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace