Na startu štamprla, v cíli diplom
Foto: pri
Poslední přicházeli od Hlubočku již za deště
Do 1. dubna zbývá ještě několik dnů, proto nikoho nenapadlo, že jde o vtip. V Míkovicích v hospodě U Slezáčků v sobotu ráno otevřeli již před osmou. Štamprlku nebo pivo ke startu si zde před tím, než vyrazil na již tradiční Pochod okolo Hlubočku, dal kromě dětí snad každý. Zavírali jsme dnes. O půl jedné ještě zpívali. Hospodu otevírám podle potřeby, ale pravidelně v deset. Na josefovský pochod pravidelně před osmou, prozradila po pěti hodinách spánku veselá šenkýřka.
Jak první na trasu vyrazili přespoláci. Je to velmi prosté. Předpověď počasí říká, že v 11 hodin bude pršet, a tak to chceme stihnout, shodli se účastníci Josef Vlachýnský a Jana Jančarová z Polešovic, kteří navštěvují míkovický pochod pravidelně, stejně jako jiné v okolí.
Historie se začala psát u Ovsíků na dvoře. Když jsme se vrátili z břesteckého pochodu, tak jsme se domluvili, že bychom mohli udělat v březnu náš. Jako kunovská a míkovská parta jsme si to vyzkoušeli a proběhl nultý ročník. Po návratu jsme u Ovsíků na dvoře dali kafíčko a u toho se rozhodlo, že z toho uděláme tradici, zavzpomínali manželé Podškubkovi, jedni ze zakládajících účastníků, zástupci Sokola Kunovice a spolku KUTUR (Kunovští turisté), na rok 2002.
Zjevně nepříznivé počasí návštěvníky 11. ročníku neodradilo. Registrací prošlo 270 účastníků a jsem moc rád, že se našlo tolik turistů, kteří chtějí absolvovat 17kilometrový nebo osmikilometrový okruh, pochvaloval si Luboš Ovsík, hlavní organizátor, kterému se podařilo po pěti letech tento výšlap zapsat do seznamu pochodů Klubu Českých turistů.
K dostání bylo jubilejní DVD, které Ovsík vyrobil pro oslavy loňského jubilea. Nepotvrdilo se tak pořekadlo, že kovářova kobyla běhá bosa. Jako zkušený dokumentarista sestavil z mnoha set fotografií a desítek záznamů průřezové DVD mapující celou historii. Zpětně jsem z archivu materiál seskládal a věřím tomu, že jako vzpomínka toto DVD potěšilo víc než nějaká výroční placka nebo bota, řekl Ovsík, který poděkoval za pomoc při zajištění dvěma písařům a také týmu Pavla Zpěváka. Pavel pravidelně připravuje bohaté občerstvení. Na letošním menu máme guláš, vepřo-knedlo-zelo a pro děti sladké palačinky. Při sdělování dojmů, vzpomínek a pro ty, kteří z cesty nebudou unaveni, zahraje Honza Plačka z Hluku, uzavřel Ovsík.