Nasypu, nemíchám a pálím, prozrazuje Klečka
Foto: pas / Trnkový inspektor Klečka.
Ekonom a manažer Jaromír Klečka z Nedakonic se koštů zúčastňuje pravidelně, hlavně doma v Nedakonicích nebo Kostelanech, odkud si sem tam přinese diplom za kořalku. Ve St. Městě jsem poprvé a o to víc si vážím titulu šampiona za slivovici, která byla vybrána z tolika vzorků, těší se z výhry šťastný majitel nejlepší slivovice, kterého pozvali staroměstští přátelé. Slivovici beru jako lék a můžu s klidem říct, že jsem v zimě ještě nemarodil, dodává vítěz. Kořalky nepálí žádná kvanta a její přípravné fáze bere jako zálibu. Kvas a pálení je něco jako můj folklor. Při sběru vybírám jen ty nejlepší trnky - v kvasu nesmí být lísteček ani stopka. Nasypu, nemíchám a pálím zásadně v pálenici. Vždycky je to můj velký den a pořádně si jej i užiju, popisuje Klečka. Pokaždé si vezmu dovolenou a od páleničáře se nechám vtáhnout do kořalkové alchymie, prozrazuje Klečka, kterého kouzlo pálenice oslovilo už v dětství, kdy chodíval pálit kořalku s otcem.
Doma má na sbírání trnek pomocníky v synech. Synové pomáhají, protože nějaký ten půllitřík sami i vypijí, a manželka nám po trnkovém sbírání vždycky navaří něco dobrého, loučí se trnkový král Jaroslav Klečka.