Nejlepší byla směs suchohřibů

Nejlepší byla směs suchohřibů
Foto: KM
Nivnice Společnost 19 / 03 / 2015

Nivničtí mykologové připravili houbové speciality

Hřib je jedna z mála věcí, před kterou člověk rád a ochotně ohne hřbet. Tímto heslem se řídí mykologové z Nivnice, kteří každoročně pořádají ochutnávku houbových specialit spojenou s koštem hub. Pro letošní rok to byly houby naložené ve sladkokyselém nálevu. Avšak dříve, než se návštěvníci pustili do koštování, čekalo je malé překvapení v podobě vystoupení dětí z mateřské školy v Korytné. Odborně návštěvníky zasvětil Jiří Polčák, který je uznávaným mykologem, a návštěvníkům akce povyprávěl o vzácných houbách nalezených v uplynulém roce. Dalším vzácným hostem byl také Jan Jongepier, botanik a mykolog pocházejí z Holandska a nyní žijící ve Veselí nad Moravou, který se s návštěvníky také podělil o své loňské úlovky.
Po přednášce pak následoval již samotný košt, do kterého bylo dodáno 31 vzorků hub ve sladkokyselých nálevech. Polovinu vzorků dodali Nivničané, další polovinu pak lidé z Uherského Brodu, Lhotky u Zlína či Suché Loze. Návštěvníci hodnotili vzorky hub a bodovali je bodovou škálou od jedné do pěti, následně pak pořadatelé body sečetli a vyhlásili vítěze. Třetí místo tak putovalo do Lhotky u Zlína k  Vlastě Vávrové za vzorek suchohřibů, druhé místo převzala Štěpánka Popelková z Nivnice, která do soutěže přihlásila vzorek václavek své babičky ze Strání. Cena nejvyšší zůstala v Nivnici u Bronislavy Smetanové za směs suchohřibů. Pořadatelé z mykologického kroužku také připravili pro návštěvníky houbové speciality. K ochutnání tak byl tradiční houbový zvěřinový guláš, houbová směs na topinky, houbové placky, žampionový krém, tlačenka a bábovka a další houbové speciality.

Galerie

Košt hub v Nivnici

Košt hub v Nivnici

16 / 03 / 2015
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace