Nejlepší ořechovka pochází z Ořechova

Nejlepší ořechovka pochází z Ořechova
Foto: ket
Ořechov Společnost 08 / 11 / 2016

Letošní rok výrobcům nepřál, pomrzly ořechy

Letos zůstal titul pro nejlepší ořechovku na domácí půdě. Postaral se o to místní rodák Martin Rokyta, jehož likér byl vyhodnocen jako ten nejchutnější. Jednalo se o archivní vzorek z roku 2015. Nevyrobil jsem ho žádným zvláštním způsobem. Tajemství dobré ořechovky spíše spočívá ve zrání. Výsledný likér je lepší uležený, prozradil letošní šampion Martin Rokyta.
Soutěž o nejlepší ořechovku však letos provázela drobná komplikace. Menší úroda ořechů přinesla nižší počet přihlášených vzorků. Letos hodně ořechů pomrzlo, a tak neměli výrobci z čeho ořechovku udělat. Zapsaných máme 169 vzorků, což je méně než v předcházejícím ročníku. Nicméně máme přihlášených mnoho vzorků z minulých let a ty jsou kvalitnější než letošní, protože nějaký čas zrály, řekl Lubomír Kuchař, jeden z organizátorů koštu.
Ani letos nechyběl na akci oblíbený košt ořechových buchet. Kategorie kynuté buchty a moučníky byly letos spojeny do jedné a tu ovládla Marie Pleváková z Ořechova. Byla to ořechová buchta, na které byl karamel, byla posypaná ořechy a politá čokoládou, popsala vítězný dezert jeho autorka. Ořechovské kuchařky ovládly všechny stupně vítězů této soutěže. Druhá skončila Leona Stodůlková a třetí příčku obsadila Jaroslava Váňová.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace