Obce vydaly česko-slovenskou kuchařku

Obce vydaly česko-slovenskou kuchařku
Foto: banov.cz
Uherskobrodsko Společnost 01 / 09 / 2011

Kuchařka krajových specialit, na které se podíleli lidé z obcí mikroregionu Východní Slovácko a Čachtice - Kopanice, je na světě. Tisíce kusů těchto kuchařek s názvem Chutě našeho přátelství teď na obecních úřadech čekají na vyzvednutí, aby podle nich mohly kuchařinky experimentovat.
„Kuchařka obsahuje i výkladový slovníček. Chtěli jsme popularizovat jazyky hlavně mezi dětmi. Vždyť ty dnešní už nevědí, co je hydina, a za kopcem zase děti neznají kuře,“ vysvětlil důvody vzniku kuchařky Jan Pijáček, starosta Vlčnova, jedné ze zapojených obcí.
Kuchařka obsahuje jídla, která byla pro tuto oblast vždy typická. Klasickou základní surovinou jsou brambory, v kuchařce však zemáky. Hodně jídel obsahuje také povidla, mák, tvaroh či fazole. Právě fazolová polévka se spolu s kyselicí nejčastěji objevovala na jídelním stole.
„Knížka je také velmi hezky ilustrovaná. Obrázky vzešly z výtvarné soutěže na základních školách v zapojených obcích,“ doplnil Václav Bujáček, starosta Suché Loze. Obecní úřady však knihu nesmějí prodávat. Dá se tak očekávat, že o ni budou moci občané například soutěžit či ji budou dostávat jako pozornost.
„U nás ji mimo jiné dostane ten, kdo si koupí tričko připomínající výročí obce,“ dodává Zbyněk Král, starosta Bánova. V kuchařce najdete originální recepty na bánovské česnekové buchty, boží milosti, zákusek noc a den a další speciality našeho kraje, které jste třeba dosud ani neochutnali.
Vzniku kuchařky předcházel také gastronomický den v Nivnici, kde bylo možné všechny pokrmy z kuchařky vidět, ale hlavně ochutnat.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace