Ochutnali jste někdy zelníky či přesňáky?

Ochutnali jste někdy zelníky či přesňáky?
Foto: KM
Vlčnov Společnost 05 / 12 / 2018

Ve Vlčnově se peklo, ochutnávalo, zpívalo i věštilo z roztaveného olova

Zatroubením na roh a písní Došli sme k vám na koledu zahájili ve Vlčnově další Tradiční Vánoce, neboli akci, kde mohou návštěvníci vidět, jak se dříve slavily Vánoce u našich předků. Ukázky starých zvyků byly k vidění na mnoha místech. V hospodářské usedlosti, kde samozřejmě nechyběl hospodář s hospodářkou a na stole byly k vidění různorodé dobroty, které se dříve jedly, to vonělo pečeným. Peklo se zde podle tradičních receptů, třeba zelníky a přesňáky. Zelníky, jak už název napovídá, se vyráběly a vyrábějí ze zelí, zatímco přesňáky neboli přesné buchty se pečou hlavně jako příloha k zelí, omáčkám i polévkám. „Dříve nebyly knedlíky, tak se to jedlo jako příloha,“ dodala Marta Kondrová, která přesňáky připravovala pro všechny zájemce a doslova jí mizely pod rukama, protože každý chtěl tuto specialitu ochutnat.
V rolnickém domě pro změnu draly peří Vlčnovské búdové umělkyně, které si u práce zpívaly, povídaly historky, ale také řešily klebety, aby tak návštěvníkům navodily přesnou atmosféru, která se odehrávala při této činnosti v minulosti. Ve Slovácké jizbě se zase pro změnu věštilo při lití olova. Obcí po celé odpoledne procházelo také několik skupinek, které nešlo přehlédnout. Nechyběla mikulášská družina ani tradiční Lucky. Nejpočetnější skupinkou byli koledníci, kteří svým zpěvem i dobrou náladou potěšili všechny přítomné. Na závěr vánočního odpoledne byl slavnostně rozsvícen vánoční strom.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace