Od varených po tekuté
Foto: vrb
Na malou obec velká návštěvnost téměř čtyř stovek platících lidí byla zaznamenána na čtvrtém ročníku Lúckého koštu trnek - od varených po tekuté. Původně jsem si myslela, že tu bylo méně lidí jak vloni, ale návštěvníci byli poprvé nasměrováni i do přízemí našeho kulturního zařízení, a tak mě to klamalo. Nakonec jich přišlo o půl stovky víc, sděluje po skončení další úspěšné obecní akce starostka Louky Anna Vašicová.
Bylo zde vidět hosty až z Prahy či severní Moravy. Dozvěděl jsem o akci z internetu a přivezl jsem s sebou na Horňácko třináct lidí a musím říct, že to tady nemá chybu, říká Janusz Pindur z Třince. Viditelně taky dával se štamprlkou v ruce na vědomí, že upřednostňuje trnku v tekutém stavu. Na druhé straně se snažil lízáním ochutnat všech třicet vzorků varených trnek filmový znalec Jiří Králík ze Starého Města. Přiznám se, že mám vedle slivovice rád i povidla. Moje žena z toho občas něco umí i uvařit. Koštuji jeden vzorek po druhém a vězte, že všechny jsou sladké, řekl se smíchem nad stolem Králík. V sále seděl s manželkou a rodinou staršího syna Martina i slavný horňácký primáš Martin Hrbáč. Vedle sebe měl vnuka Martinka a oba koštovali. Vím, že ti ta ohnivá voda voní, ale ještě máš k napití času až až. Radši dojez ten koláček, zdůrazňoval Majstr. Vystavených pochutin z povidel od šikovných louckých hospodyněk a jednoho přespolního muže z Hrubé Vrbky se sešlo přes čtyřicet. Návštěvník si mohl také zakoupit hned několik jídel anebo prubnút ze 136 vzorků pálenek. Odborné komise nakonec vybraly nejlepší tekutou trnku dodanou Sdružením přátel modrého ovoce ze sousední Velké nad Veličkou. Za varenú si odnesla prvenství domácí tetička Anna Sečkařová. O hudební zpříjemnění se postarala Horňácká cimbálová muzika primáše Jožky Staši se sólisty, domácí mužský sbor a sbor Malina z Kozojídek.