Osvěžení přinesla bulharská specialita

Osvěžení přinesla bulharská specialita
Foto: ket
Kostelany nad Moravou Společnost 02 / 03 / 2016

Koštovaly se pálenky i myslivecké speciality

S ochutnávkami dobrých pálenek nezůstali pozadu kostelanští myslivci. Sedmnáctý košt slivovice nabídl přes tři sta padesát vzorků destilátů nejrůznějších druhů. Nejlepší slivovici letos udělal Stanislav Slováček z Nedakonic. Nejlepší meruňku na košt dodal Spolek přátel slivovice ze Starého Města a nejlépe hodnocenou hruškou byl destilát Zdeňka Hradského z Kunovic. Aby byla atmosféra mysliveckého plesu úplná, nechyběly zde ani typické zvěřinové speciality. Kromě dobrého jídla a kvalitního alkoholu byla pro návštěvníky připravena také bohatá tombola.
S neobvyklým typem pálenky přišel na myslivecký košt Plamen Nikolov z Polešovic. Rodilý Bulhar dodal k ochutnání specifický druh brandy Pliska. Alkohol vyrobený především z vína zraje v dubových sudech. Výsledný produkt je tak jemnější než klasická slivovice. I přes to si Nikolovova pálenka získala velmi dobré hodnocení. Lidé mají velmi zkreslenou představu o výrobě brandy a koňaku. Není zcela pravda, že když je na etiketě napsáno pět let zrání, že alkohol byl celou dobu v sudu. To je možné jen v případě, že dubový sud je už opotřebovaný a alkoholu už nemá co dát. Běžná doba zrání je tři až šest měsíců, říká Plamen Nikolov, který se studiem výroby vína a lihovin zabýval na univerzitě v Plovdivu. I on se svou partnerkou stejně jako ostatní návštěvníci hodnotili letošní košt jako velmi vydařený.

TOPlist