Pětinou přispěli domácí vinaři

Pětinou přispěli domácí vinaři
Foto: pri
Vážany Společnost 21 / 03 / 2013

Josefovská výstava vína ve Vážanech je dnes již minulostí, ač početná skupina mužů bude moct opravdu začít slavit svůj sváteční den teprve zítra. Místní ČZS dle tradice připravila nejen pro ně dárek v podobě 543 vzorků vína, které byly nabízeny na již 35. ročníku výstavy. Vše je opravdu tradiční a žádné novinky náš košt nezaznamenal, přiznal Radek Slezák, předseda organizace. Výstava nabízí typické odrůdy naší oblasti, tedy Rulandské bílé a Ryzlink rýnský. Bílých vín je 340 bílých, červených 173 a 25 rosé. Nesnažíme se sem dovézt vzorky z jiných oblastí. Je to prostě náš lidový košt, řekl Slezák, což ve statisticky přehledném katalogu potvrzovala informace, že jednou pětinou přispěli domácí vinaři.
Úderem druhé hodiny bez valné pozornosti návštěvníků, protože ti se tísnili v podloubí u svých vytipovaných šampionů, popřál Slezák všem návštěvníkům dobré chuti.
Cenu starosty za kolekci pěti nejlepších pěti vín si odnesla Stanislava Formanová. Ocenění šampionů výstavy si odnesli pánové Hlaváček a Snopek z Míkovic za Chardonnay 2012 a Radek Slezák za Rulandské modré 2008. Nějaké se urodilo, skromně přiznal Slezák. Osobně mám raději červená vína. Více mně chutnají než bílá, vyznal se Slezák, že jeho vinařské srdce bije pro červené odrůdy. Kvalitu zhodnotil takto: Jistým způsobem platí, že čím je víno starší, tím je kvalitnější. Je to ale jen do určitého roku, pak se kvalita láme a víno degraduje. Věnuji se tradiční přírodní výrobě bez použití chemických konzervantů, antioxidantů. Loňskou zkouškou jeho víno ještě neprošlo, boduje až letos. Tato odrůda prostě musí minimálně dva roky zrát. Sám jsem zvolil posečkat trochu déle a vyplatilo se to, doplnil vítěz, který sám svátek oslaví ve čtvrtek, a proto se rozloučil stylově: Milí Josefkové, vše nejlepší a příští rok u nás.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace