Po dobrotách se jen zaprášilo

Po dobrotách se jen zaprášilo
Foto: ket
Vápenice Společnost 15 / 12 / 2016

Stoly plné nejrůznějších specialit z oblasti Kopanic připravil tým nadšených kuchařek z Vápenic pod vedením starostky Anny Kubáníkové. Tři dny plné pečení, vaření a dochucování vyvrcholily tradiční ochutnávkou starodávných kopanických jídel. Máme tady asi patnáct jídel. Ochutnat je možné zelnicu, hřibovu máčku, povidlovou máčku, štrúdly, pěry nebo třeba kapustu s uzeným masem, popsala Anna Kubáníková jen zlomek pokrmů, které se ve Vápenicích daly ochutnat. Hned od začátku ochutnávky byly stoly s dobrotami obsypány strávníky. Jako první mizela kapusta s uzeným i uzeninová polévka. Velký zájem byl i o sladká jídla, jako byly například lekvarové či makové buchty nebo bábovka.
Ochotné kuchařky docházející pokrmy neustále doplňovaly, přesto už hodinu po začátku ochutnávky některá jídla došla. Pro velký zájem se ještě některé pokrmy připravovaly během akce, ale i tak mizelo jídlo ze stolů rychlostí blesku. I to byl ovšem důkaz, že lidem starodávné kopanické speciality opravdu chutnaly.

TOPlist