Po měsíci dozrála i Nedachlebská štika

Po měsíci dozrála i Nedachlebská štika
Foto: pri
Nedachlebice Společnost 06 / 08 / 2014

Po dva dny se v Nedachlebicích na pěti pípách točilo pivo dvanácti pivovarů. K ochutnání byla i domácí Nedachlebská štika. Zkušební pokus v roce 2013 podpořil Josefa Jandouše, aby oficiálně zahájil první ročník Nedachlebského koštu piva. Na hřiště TJ si našli cestu domácí i soutěžící závodu Jump rally. Mám rád piva klasicky vařená, z malých pivovarů. Loni jsem vzal na zkoušku několik beček minipivovarů ze Zlína, Hrádku a protože si to místní, kteří se přišli na závody podívat, i samotní závodníci pochvalovali, rozhodl jsem se uspořádat novou akci, řekl Josef Jandouš, pořadatel obou akcí, který má k pivu velmi blízko. Doma pivo vaří už tři roky a jeho Nedachlebskou štiku ochutnalo již několik gurmánů preferujících kvalitu nad kvantitou nebo cenou. Europiva piju maximálně na žízeň. Po čase jsem zjistil, že víc inklinuji ke kvalitním minipivovarům. Byl jsem na exkurzi ve zlínském Švecovi a náhodou ve sladovně v Bruntále jsem si všiml, že prodávají set na vaření s přesným postupem vaření kvasnicového piva, prozradil, jak to všechno začalo.
Po čase jsem začal experimentovat, koupil si sám slad i chmel a začal doma vařit svrchně kvašená piva. Spíš vařím v zimě, protože se lépe udržuje teplota. Samozřejmě na košt jsem musel něco uvařit a dát k ochutnání, nechal se slyšet Jandouš, který ovšem přiznal, že vlastní chybou várku pokazil. Z dvaceti litrů zůstalo pět. Není to první pivo, které jsem vylil, ani poslední, které ještě vyleju, posmutněle přiznal Jandouš, který nabádal pivní nadšence: Není to žádná věda a každý to doma zvládne.

Galerie

TOPlist