Po nivnické kyselici se jen zaprášilo

Po nivnické kyselici se jen zaprášilo
Foto: adel
Uherské Hradiště Společnost 01 / 11 / 2016

Katka je jak před foťákem, tak v kuchyni naprosto suverénní

V sobotním dopoledni na Slovácké tržnici odstartoval již čtvrtý díl ze seriálu Slovácké školy vaření. Tentokrát se v roli zručné a usměvavé kuchařky představila finalistka Tváře DOBRÉHO DNE Kateřina Merčáková. Schopnosti mladé studentky gymnázia otestoval David Vaculík na nivnické kyselici. Polévku, která je tak hustá, že by se dala považovat za hlavní chod, Kateřina dobře zná od své maminky, která ji pravidelně podává při rodinných obědech. Kateřina v sobotu ovšem nebyla pouze strávníkem, ale byla především aktivním členem týmu, který tuto jedinečnou dobrotu vytvořil.
Jak již je u slováckého kuchtíka Davida zvykem, naučil svou pomocnici správně krájet cibuli a bravurně zvládat všechny přípravné práce v kuchyni. Žádná z finalistek neunikla před Davidovým zvídavým kvízem a ani u Katky tomu nebylo jinak. Zásadní rozdíl byl v tom, že se Davidovi tentokrát kuchařku dařilo nachytat jen stěží. Katka se v kuchyni a gastronomické terminologii perfektně vyzná.
Na třicet předem připravených porcí od Václava Hrabce se okamžitě slétlo přes třicet návštěvníků. Zatímco kuchař dochucoval svůj výtvor, všem strávníkům se tvořily boule za ušima a nemohli si nivnickou kyselicu vynachválit. „Ani ve snu mě nenapadlo, že kromě kávy si ze Slovácké tržnice odnesu tak skvělý chuťový zážitek. Slovácko mě nikdy nepřestane překvapovat,“ prozradil nadšený David Novotný, který na Slovácko dojíždí za rodinou až z hlavního města.

Očima Davida
Jsem naprosto nadšený. Kateřina byla iniciativní, pilná, dokonce odpovídala na některé moje zákeřné otázky. Věděla, že zelí je brukev, což je naprosto fantastické. Krájení jí šlo taky od ruky. Jak jsem říkal minule, opravdu se budu muset nad sebou zamyslet a vybírat recepty čím dál tím složitější, protože takto je to pro holky procházka růžovým sadem a to nechceme.

Očima Kateřiny
Já jsem se moc těšila, prvně jsem byla trochu nervózní, ale ve finále to dopadlo dobře. Davida jsem neznala, takže jsem nevěděla, jaký vlastně je. Zapůsobil na mě moc dobře tím, jak je milý, sympatický a v kuchyni šikovný. Polévku znám a je vynikající. Od Davida jsem se naučila krájet cibuli a všeobecně to byla velká zkušenost. 

TOPlist