Pocta nejvyšší pro domácího

Pocta nejvyšší pro domácího
Foto: pri
Dolní Němčí Společnost 18 / 05 / 2010

Na jubilejním desátém koštu v Dolním Němčí bodoval Václav Dohnal

I v podhůří Bílých Karpat místní zahrádkáři uspořádali košt odrůdových vín, aby společně zhodnotili celoroční snahu svou i ostatních vinařů. Podařilo se sehnat 321 vzorků, a díky tak velkému počtu vzorků, nepřízni počasi a současně kulatému výročí byl košt z tradičního místa Zahrádkářského domu přesunutý do kulturního domu.
Zjišťujeme, že tady v kulturáku je to lepší. Sice se vytrácí atmosféra, ale zase si lidé mají možnost pohodlně sednout. Vzorky jsou tu výborné. Tím, že je to to jeden z posledních koštů, tak vinaři, kterým vína jinde neuspěla, sem vzorky raději nedali, pochvaloval si Antonín Richter, předseda zahrádkářů kvalitu koštu, na kterém získalo zlatou sto dvacet dva vinařů. Před deseti lety začínali se 60 vzorky. Přibyli nám mladí, kteří se dali na výrobu vína, a tím, že jsme dávali na košty v okolí, podařilo se nám sehnat takové množství vzorků, doplnil.
Významné ocenění v letošním roce převzal Václav Dohnal, který získal pět zlatých a byla mu udělena cena starosty obce.
Patnáct let. Tak dlouho se věnuje vinaření. Pocházím z Hluku a lásku a vztah k vínu jsem zdědil ob generaci od svého dědy, který se vinaření věnoval. Napřed jsem jenom kupoval hrozny a nyní mám vinohrad ve Vlčnově a v Ostrožské Lhotě. Baví mě to, je to můj koníček, vyjádřil Václav Dohnal svůj vztah k vinaření.
Nejvíce zastává výrobu přírodních vín a snaží se, aby jeho vína měla správnou charakteristiku. Mám rád, když víno má typické vlastnosti dané odrůdy. Při výrobě zlatého Ryzlinku rýnského 08 jsem vyzkoušel metodu surlie. Nechal jsem to prakticky až do Velikonoc na kvasnicích, bez stáčení. Je to známá technologie a výsledek opravdu stojí za to. Víno je krásné vyvážené na kyselince, prozrazuje Dohnal něco ze svého umění.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace