Pod Javořinou zavoněly klobásky
Foto: vrb
Organizátoři z rekreačního střediska Vápenky i letos pro vyznavače masitých výrobků uspořádali košt klobásek. Za vyšší cenu vstupného si návštěvníci mohli nabrat na tácek různých vzorků z voňavého masa, kolik chtěli, a k tomu podle libosti stejné množství chleba k zakousnutí.
Hodnocení klobásek si děláme sami den před koštem za účasti námi pozvaných odborníků, mezi kterými pochopitelně nechybí ani řezníci. Ve dvou kategoriích - domácí a řezníci - vyhlašujeme pouze tři nejlepší dodavatele. Takže v katalogu už další pořadí neuvádíme, čímž se vyvarujeme kritiky hlavně od profesionálních výrobců. V minulosti stávalo, že vyhlášený dárce nebodoval u poroty a urazil se, osvětlil stanovy tohoto koštu jeden z organizátorů, Zdeněk Veselý z Veselí nad Moravou.
Z letošních pětapadesáti vzorků se v amatérské kategorii podělili o první místo domácí Miroslav Janás se vzorkem Vápenská a Jana Kubíková z Nové Lhoty se vzorkem Vepřová. U profesionálů zabodovalo Řeznictví U Kusáků z Ostrožské Nové Vsi se vzorkem Plísňová. Pod Javořinou se objevila už časně zrána i početná skupinka německy hovořících návštěvníků. Jsou to kamarádi z východního Německa, z městečka mezi Drážďany a Lipskem. Náš fotbalový klub z Dolního Němčí má s místním klubem družbu už třiatřicet let a vzájemně se navštěvujeme. Návštěvu klobáskové akce přijali s povděkem, protože něco podobného u nich nemají. Prostředí i nálada při horňácké cimbálovce se jim hodně zamlouvá, tak jako slivovice, prozradil na rozveselené přátele Karel Ondra z Dolního Němčí, kterého Němci zase vyzdvihovali za to, že umí výborně hrát na heligónu.