Podesáté oskoruše středem Evropy

Podesáté oskoruše středem Evropy
Foto: vrb
Tvarožná Lhota Společnost 05 / 05 / 2011

Proč právě oskoruše může mít svoji slavnost? Protože je to nepřehlédnutelný užitečný velikán mezi ovocnými stromy a kdo si ji zamiluje, žije v jejím stínu až do smrti. S tímto mottem přicházejí počátkem jara do Tvarožné Lhoty na Strážnicku oslavy Stromu Slovácka, kdy je celé odpoledne věnováno oskoruším - obřímu vzácnému atypickému stromu Slovácka. Uplynulou sobotu se uskutečnil tento jedinečný košt jubilejně podesáté.
Jak se už stává tradicí, o akci byl obrovský zájem návštěvníků ze všech míst Moravy a přišlo se jich kolem tisícovky v bohatě připraveném programu nejen bavit, koštovat nejdražší pálenku (za litr cena až 1 200 Kč), nakoupit domů sazenice oskoruší, výrobky lidových řemeslníků, ale i vzdělávat v besedě o oskoruších a vzácných ovocných stromech.
Na slavnosti nechyběl ani vyhlášený ovocnář a zahrádkář z Nedachlebic Vlastimil Jurča, který se věnuje koníčku půl století svého života. „V naší oblasti na rozhraní Hradišťska a Brodska se vyskytuje hodně oskoruší. Přiznám se, že v tekutém stavu je mám rád, ale není nad klasiku z modrého ovoce - slivovicu, která je jednička,“ prohlásil s jasným přesvědčením v kruhu diskutujících koštujících přátel senior Jurča.
„Za dobu našeho pořádání jsme zjistili, že se výrazně zlepšily kořalky z oskoruší. Dříve bylo různých směsek, výluhů, lidé to zkoušeli, bylo to trpké, kyselka přavažovala, prostě to neuměli. Dneska už nemají tyto pálenky chybu,“ sdělil duchovní otec Slavnosti oskoruší a ovocnářský odborník Vít Hrdoušek.
Za šampiona oskorušových pálenek byl nakonec vybrán místními a přespolními degustátory z celkového počtu sto pětadvaceti dodaných vzorků Vlastimil Gajdůšek z V. Ořechova s obsahem z  ročníku 2007. První místo patřilo nedachlebickému Vojtěchu Knotkovi a druhé Miloslavu Klučkovi z Osvětiman.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace