Před debatou jsem si dal dvě štamprle, přiznal komediální herec roku

Před debatou jsem si dal dvě štamprle, přiznal komediální herec roku
Foto: Kateřina Mařáková  /  Perníky upekly mladé cukrářky z Hradiště.
Uherské Hradiště Společnost 30 / 04 / 2024

V divadle bylo před pár dny rušno. Herci společně s diváky oslavili lednový úspěch Zdeňka Trčálka, který na Grand Festivalu smíchu v Pardubicích získal cenu za nejlepší mužský komediální výkon roku za roli Adama Fojtíka v romantické komedii Třináctkrát za svědka. Divadlo na úspěch okamžitě zareagovalo, přidalo další představení a připravilo i další program.

Do posledního místa vyprodané Slovácké divadlo nejprve zhlédlo 30. reprízu komedie Třináctkrát za svědka, po níž následovala veselá debata se Zdeňkem Trčálkem, režisérem Lukášem Kopeckým a autorem hry Janem Šotkovským. Právě on Třináctkrát za svědka napsal přímo na tělo slováckému souboru i Zdeňku Trčálkovi.

„Představení se moc povedlo. Bylo plné divadlo, což je pro nás vždycky velká radost, a diváci byli vřelí a vstřícní, bylo cítit, že si to spolu s námi užívají,“ usmíval se spokojeně Zdeněk Trčálek. „Přiznám se ale na rovinu, že z debaty jsem byl mnohem nervóznější než z jakéhokoli představení. Tak jsem si pro jistotu dal na uklidnění dvě malé štamprle slivovice a pak už jsem si užíval i to povídání,“ prozrazuje se smíchem hlavní hvězda večera.

Po debatě následovala ještě autogramiáda. „Přiťukli jsme si s diváky, rozdali spolu s kolegy pár podpisů na kartičky a plakáty a šli jsme spokojeně domů. Byl to opravdu krásný, milý a příjemný večer,“ uzavírá Zdeněk Trčálek.

Perníky upekly mladé cukrářky z Hradiště

Jako cenu za nejlepší mužský herecký výkon roku dostal Zdeněk Trčálek na Grand Festivalu smíchu obrovský perník. „Těším se, že ho při oslavě s diváky společně sníme,“ slíbil hned poté, co jej na jevišti pardubického divadla převzal. Aby se však dostalo na všechny a aby diváci neměli strach, že si na lednovém pečivu vylámou zuby, oslovilo Slovácké divadlo cukrářky ze Střední školy průmyslové, hotelové, zdravotnické a Vyšší odborné školy z Uherského Hradiště. Učitelka odborného výcviku a její svěřenkyně z prvního ročníku upekly čtyři perníky zcela nové.

„U perníkového těsta je lepší, když se upeče trochu dopředu a pak vlhne. Takže jakmile nás divadlo oslovilo, hned jsme zadělaly těsto, i to se musí odležet, pak jsme napekly pláty těsta a dozdobovaly až v týdnu před akcí,“ popisuje Dagmar Matyášová, učitelka odborného výcviku.

Skvěle si cukrářky poradily i s logem Grand Festivalu smíchu, které perníky zdobilo. „Z divadla jsem dostaly fotku, tu jsem zvětšila a upravila. Obkreslily jsme si je, vyválely a vyřezaly potahované hmoty a na písmo jsme použily glazuru,“ popisuje učitelka. „U nás si každá zakázka zaslouží stejnou úctu. Proto studentky nejdřív ani netušily, pro koho a co tvoří, ale když se ptaly, vyprávěla jsem jim celý příběh a potom už věděly, že pracují pro Slovácké divadlo. Sice jsme samy neochutnaly, ale s perníky máme spoustu zkušeností,“ dodává Dagmar Matyášová.

Jeden ze čtyř perníků byl ještě víc speciální než ostatní. „Holky cukrářky vytvořily opravdu nádherné repliky toho mého pardubického perníku, který už byl od ledna tvrdý jako kamen. A jeden byl dokonce i bezlepkový, takže jsem si mohl pochutnat taky,“ prozrazuje Zdeněk Trčálek. „Z toho bezlepkového jsem měla velkou obavu, ale nakonec byl prý lepší než ty klasické,“ uzavírá s úsměvem Dagmar Matyášová.

Galerie

Tagy článku

TOPlist