Přehlídka tradic Slovácka plus křest knihy

Přehlídka tradic Slovácka plus křest knihy
Foto: sal
Uherské Hradiště Společnost 18 / 11 / 2010

V Redutě byla v rámci I. přehlídky Slovácko v tradici slavnostně pokřtěna zbrusu nová kniha Chutě a vůně slovácké kuchyně. Role kmotra kuchařky se ujal nově zvolený starosta Květoslav Tichavský. Tato kniha je výsledkem projektu Regionu Slovácko a Městského informačního centra v Uh. Hradišti, mapuje tradiční slovácké recepty a snaží se čtenářům i kulinářům představit bohatství kulturního dědictví i v této oblasti našeho kraje. Kniha má náš region představit a současně podpořit při jeho prezentaci mimo hranice Slovácka jako ojedinělého místa svébytných tradic a hodnot, které nekončí pouze u krojů.
První přehlídka Slovácko v tradici přinesla mnoho zajímavého. Cílem této aktivity Regionu Slovácko - sdružení pro rozvoj cestovního ruchu je prezentace a propagace tradičních výrobců, výrobních technologií, součástí byl právě i křest kuchařky Chutě a vůně slovácké kuchyně. Návštěvníci mohli nejen ochutnat typické slovácké pokrmy a vína, mohli si také prezentované výrobní technologie vyzkoušet. Během dvou dní akci navštívilo přes 700 návštěvníků nejen z řad výrobců, kterým byl předán certifikát k užívání ochranné známky jejich výrobní technologie, popisuje Lenka Durďáková za Tradiční výrobek Slovácka.
Při této slavnostní příležitosti návštěvníci mohli také ochutnat z pětice připravených pokrmů inspirované novou publikací. O přípravu se postarali pracovníci a žáci Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti. Atmosféru v duchu slovácké gastronomie umocnily odborné besedy o lidové stravě, jež vedly PhDr. Ludmila Tarcalová a Marie Jilíková. Speciality mohli lidé ochutnat i v hotelu U hejtmana Šarovce, který uzpůsobil v tyto dny denní menu.
Celý projekt jsme začali realizovat na jaře loňského roku. Po výzvě k občanům, aby nám pomohli kuchařku naplnit tím nejlepším, čím se Slovácko může pochlubit, jsme začali sklízet první ovoce, recepty, prozrazuje Ivana Směšná, jak to vše začalo.
Hlavním partnerem projektu je Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Pracovnice etnografického oddělení PhDr. Ludmila Tarcalová po celou dobu vzniku kuchařky dohlížela na kvalitu a autenticitu zaslaných receptů a rovněž zpracovala texty o lidové stravě na Slovácku, které si můžete v kuchařce přečíst. V knize naleznete vybrané recepty ze všech koutů Slovácka, jež jsou zasazeny do jednotlivých etnografických částí. Kuchařka Chutě a vůně slovácké kuchyně obsahuje 123 receptů a je k dostání v informačním centru za 199 korun.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace