Přivírání s vůní zabijačky
Foto: pri
Žádné loučení a bilancování uplynulé sezony není ještě na místě. Nadcházející zima omezovat provoz archeoskanzenu v Modré nijak nebude. O víkendu správce pouze přivřel jeho bránu. Je to naše poslední veřejná akce, ale skanzen se neuzavírá. Otevřeno se budeme snažit mít, jak nám to jen počasí dovolí. Zajišťujeme provoz celoročně. Spousta návštěvníků jezdí na Živou vodu, tak aby měli další alternativu při své návštěvě, uvádí vše na pravou míru správce Luboš Sláma, který se nebrání i návštěvám během zimy. Když si lidé nebo školy dopředu zavolají, rádi je do areálu pustíme.
Název Přivírání byl symbolický a díky krásnému počasí se jeho obsah nenaplnil ani v sobotním dni. Brána byla otevřena dokořán. Využili toho stánkaři, návštěvníci i ti, co si chtěli pochutnat na zabijačkových specialitách nebo domácích pálenkách. Kdo ze stánkařů se chtěl prezentovat, to jsem neurčoval. Kdo se ozval, ten tu je, sdělil jednoduchý klíč k výběru prodejních stánků nabízejících bylinné čaje, koření, uzenářské či zvěřinové speciality, cukrovinky nebo malování na kamínky.
Čerstvá zabijačka dokreslovala atmosféru, při které k poslednímu rozloučení s prasetem hráli Loňčáci. Loni bylo hnusně, dokonce padal sníh. Zabijačku nedělám proto, aby si lidé jezdili s konvičkami. Je to pro nás a naše přátele, lidi, kteří nás pravidelně navštěvují, nebo náhodné návštěvníky, řekl Sláma, který doporučil ochutnat vše. Předpokládám, že vše půjde jistě na dračku, protože vše je co? Výborné. Naši přátelé ze Slovenska vaří speciální Uhrovecký guláš.
V odpoledních hodinách obohatil tuto akci košt pálenek a domácích likérů. Vzorky darovali naši přátelé nebo místní obyvatelé a sortiment bude různý. Slivovice, vínovice, jablkovice, hruškovice, višňovky a další jiné likéry v počtu asi 40 vzorků, přidal Sláma, co může ještě více potěšit chuťové buňky dle jeho odhadů dobrých osmi set návštěvníků.