Pro ocenění si přijel na kole

Pro ocenění si přijel na kole
Foto: pri
Stříbrnice Společnost 11 / 03 / 2014

Ve Stříbrnicích uspořádali 4. ročník koštu slivovice a jiných destilátů. Hlavní organizátor sedmičlenného týmu Bohumil Kratochvíl ihned na začátku vyjádřil spokojenost nad kvalitou a množstvím zajištěných vzorků. Třetinu z 354 vzorků dodali domácí pěstitelé, zbytek jsme sehnali od našich kamarádů, sdělil ve stručnosti. Za nárůstem počtu vzorků nestálo pouze příznivé počasí. Podle názorů degustátorů se modré ovoce nemuselo vůbec doslazovat, jak bylo sladké. Loňský ročník se zapíše do historie jak kvalitou, tak i kvantitou, přidal Kratochvíl.
Diplom obdržel každý, kdo od komise získal 19,1 bodu a výše. Z rukou starosty Petra Matouška pamětní list převzal starosta partnerské obce Kostoliště Hubert Danihel. Samozřejmostí byly i věcné ceny pro vítěze. V kategorii Trnky+směs si ji odnesl Jaroslav Habáň z Boršic u Blatnice. V kategorii Jablko se radoval Cyril Zach z Boršic a z Polešovic, a to dokonce na kole, si pro ocenění za nejlepší meruňkovici přijel Antonín Maňásek. Chvíli po tom, co se dozvěděl po telefonu o svém vítězství, spojil jsem se s ním telefonicky i já. Kolo už mám před garážou a vyrážím. Musel jsem ho oprášit a už jedu. Za půl hodinky jsem tam, tak jim řekněte, ať mně už roztáčí pivo, prozradil Maňásek, který se těšil ze svého vítězství. Ano, potěší to, skromně komentoval svůj úspěch. Pěstování se věnuje jako každý druhý na Slovácku, od narození. Na košty přispívá a ocenění sbírá od roku 2009. Pálím pravidelně a když se tady košty začaly rozjíždět ve větším, řekl jsem si, že to zkusím. V Polešovicích mezi chlapama jsem získal třetí místo, předloni jsem byl na druhém místě s trnkama na koště ve Staré Městě, dodal Maňásek.
Mezi oceněné bohužel nebyl zařazen Zdeněk Zach. Touto formou bych právě jemu rád poděkoval, protože se mu jako jedinému podařilo sehnat více jak sto vzorků, uzavřel Kratochvíl.
Samozřejmostí bývají taktéž netradiční vzorky. Letos se v nabídce objevila jahoda, šípek, směsky, ořechovka anebo zajímavá kombinace trnky a matolin z hroznů.

Galerie

Tagy článku

TOPlist