Pro tentokrát vařené, tekuté nechali stranou
Foto: iDobryDen.cz
Pěknou tradici zavedli folkloristi v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku. Ve starobylém prostředí muzea Na Mlýně uspořádali již pojedenácté ukázku vaření trnek s procesem trvajícím celých osm hodin u kterého nechyběla pro návštěvníky ani tzv.lízačka.
Z povidel mám nejraději udělanou trnkovú omáčku s uzeným, prozradil nám přítomný kolař z Hluku Jaroslav Machala. Marně zde však postrádám trnku tekutú. Tak by to tady pasovalo a šmakovalo, posteskl si se štamprlkou borovičky v ruce sportující senior.
Vařené trnky dávám do pjer, kynutých knedlíků. Vynikající je ušmúraný regiment. K zapíjení doporučuji osvědčenou kýšku, žádnú sliovicu, oponovala návštěvníkovi místní tetička Boženka Šimčíková a zpoza tajné skrýše v muzeu, za soškou Pany Marie, nabízela vybraným jedincům z flašky trnky v tekutém stavu. I když se jednalo o povidlovou akci, většina účastníků si radši pochutnala na chutném lidovém guláši z masa, který šel doslova na dračku.
V doprovodném programu se na pódiu venku před domečkem představili ještě tanečníci z krúžku Dolněmčan, mužský pěvecký sbor Dolněmčané, ženský sbor Tetičky a dechovka Dolněmčanská pětka.