Pro tentokrát vařené, tekuté nechali stranou

Pro tentokrát vařené, tekuté nechali stranou
Foto: vrb
Dolní Němčí Společnost 08 / 09 / 2010

Pěknou tradici zavedli folkloristi v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku. Ve starobylém prostředí muzea Na Mlýně uspořádali již pojedenácté ukázku vaření trnek s procesem trvajícím celých osm hodin u kterého nechyběla pro návštěvníky ani tzv.lízačka.

„Z povidel mám nejraději udělanou trnkovú omáčku s uzeným,“ prozradil nám přítomný kolař z Hluku Jaroslav Machala. „Marně zde však postrádám trnku tekutú. Tak by to tady pasovalo a šmakovalo,“ posteskl si se štamprlkou borovičky v ruce sportující senior.

Vařené trnky dávám do pjer, kynutých knedlíků. Vynikající je „ušmúraný regiment“. K zapíjení doporučuji osvědčenou kýšku, žádnú sliovicu,“ oponovala návštěvníkovi místní „tetička“ Boženka Šimčíková a zpoza tajné skrýše v muzeu, za soškou Pany Marie, nabízela vybraným jedincům z flašky trnky v tekutém stavu.  I když se jednalo o povidlovou akci, většina účastníků si radši pochutnala na chutném „lidovém“ guláši z masa, který šel doslova na dračku.

V doprovodném programu se na pódiu venku před domečkem představili ještě tanečníci z krúžku Dolněmčan, mužský pěvecký sbor Dolněmčané, ženský sbor Tetičky a dechovka Dolněmčanská pětka.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace