Recept, jak nechat vyhrát svůj vzorek

Recept, jak nechat vyhrát svůj vzorek
Foto: vrb
Velká nad Veličkou Společnost 02 / 03 / 2010

Ne zrovna často se stává při různých koštech na Slovácku to, co se událo při 11. ročníku Koštu kysaného zelá v centru horňáckého regionu. Mezi rozloženými 45 vzorky (nejslabší účast v dosavadní historii koštu) na stolech před vyhodnocením, které si bodují sami návštěvníci, odhadl a našemu zpravodaji „pošeptal“ při koštovačce místní výrobce a zelový fajnšmekr Antonín Pavlátka, že nejlépe chuťově a vzhledově vypadá vzorek č. 1. a že si letos odnese vítězný vavřín - kameninový zelák. Nakonec se tak i stalo. Na tom by nebylo ovšem nic divného, kdyby právě vzorek č. 1 nebyl jeho vlastním výrobkem. „Udělat dobré zelé není žádná věda. Recept je pořád dokola a každý rok stejný. Dám tam sůl, dám tam kmín a někdy, když se mi podaří, tak i jablko, ale to je opravdu málokdy. Potom je důležité, aby to bylo v teple, a když to začne kysat a proces se ukončí, dá se to do studena a je hotovo. Člověk musí akorát několik dnů snášet nepříliš vábnou vůni, ale pak to stojí za to. Žádnou neděli nemám na stole jídlo, kde by nebylo zelé,“ odtajnil se slivovicí v ruce svůj recept a životní vztah k vitamínové bombě Antonín Pavlátka. Na košt dodal dva vzorky bílého a jeden červeného zelí.
A proč se sešlo letos tak málo vzorků zelí? Horňáci ho určitě mají tolik jako slivovice, ne-li víc. Ale vzorek nepřiběhne na soutěž sám a potenciálnímu dárci se nechce chodit do místa akce. Možná by bylo pro příště lepší, aby si organizátoři semknutí kolem Antonína Ptáčníka přišli do domů pro vzorky sami. Určitě by se větším množstvím zkvalitnila úroveň tohoto jedinečného koštu.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace