Rochus provoněla zabijačka
Foto: sal / Ovarová polévka se prodávala i domů
I přesto, že se muzeum v přírodě Rochus ztrácelo v mlze, našly si ho během sobotního poledne stovky lidí. Aby také ne, když se z muzea linula vůně domácí zabijačky. A byla to právě slovácká zabijačka a jiné masopustní tradice, které si organizátoři připravili na první únorovou sobotu. A jestli to tak půjde s různými zákazy a omezeními dál, budou opravdu zabijačky k vidění jen v muzeu. Dřív jsem dělával přes zimu i dvě stovky zabijaček, v průměru pět za víkend. A dnes? Deset za rok. Lidé už o to nemají zájem, každý si dnes masou koupí v každém obchodě a doma se už prase jako takové chovat nikomu nechce, posteskl si řezník Karel Mišurec ze Spytihněvi, který na Rochusu předváděl, jak to na takové pravé domácí zabijačce probíhalo.
Zatímco názorná ukázka probíhala v zemědělské usedlosti z Boršic, už hotové výrobky jako jitrnice, tlačenky, klobásky či ovarovou polévku mohli zájemci zakoupit ve stáncích v prostorách muzea. Kromě zabijačky, o kterou byl opět velký zájem, byly k vidění i masopustní tradice jako fašanková obchůzka a mečové tance v podání fašančářů ze Strání. Nechybělo ani povídání o masopustních tradicích, ukázka krojového vyšívání, ochutnávka buchet či sýrových specialit. Děti si mohly vyrobit masopustní masku.