Rochus voněl po česneku, medu a ořeších

Rochus voněl po česneku, medu a ořeších
Foto: pas
Mařatice Společnost 27 / 09 / 2021

Na Slovácký festival chutí a vůni si udělaly výšlap všechny generace milovníků tradičních receptů bez novodobých urychlovadel.

Třicítka stanovišť nabízela pochutiny z medu, ořechů a dalších surovin, podle receptů z Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku I a II, jež se k rukám čtenářů dostaly v obnovené podobě právě na Rochusu.

Specialitou byly chlebové placky pečené ve staré peci, které si mohl uplácat za fortelné pomoci Martiny Čechmánkové z Bílovic a ochutnat úplně každý návštěvník. „Pužíváme klasické chlebové těsto ze Slovácké kuchařky, které děláme buď jako bochníky nebo placky. Je opravdu výborné,“ dodává pekařka. Pořadem provázel Martin Rezek, vystoupil DFS Dolinečka se stejnojmennou muzikou.  

 „Novinkově se představily stánky s velehradským perníkem, pivem z Louky, Farma Labuty, Martina Omelková s šumajstrem a houbovým kubou, pražírna kávy David Kusák, Motorkáři z Ořechova s novým sortimentem a Leoš Křížka s košíkářskými výrobky,“ uvádí Veronika Friedlová za pořadatele z Regionu Slovácko, který rok od roku navyšuje nabídku a množství pokrmů.

V chalupě Tučapy pracovnice Regionu Slovácko nabízely devět druhů dobrot. „Rády představujeme lidem recepty z našich kuchařek, aby mohli ochutnat a ujistit se, že jsou recepty v nich obsažené opravdu dobře udělané a dají se podle nich upéct věci z místních produktů a z velmi jednoduchých surovin bez konzervantů,“ doplňuje Lenka Durďáková, tajemnice Regionu Slovácko.

Na Rochus si vyšláplo na 2000 návštěvníků a skanzen opravdu ožil. "Na terasách pod usedlostí Boršice vznikla taková malá „vesnička“, kde se i hrálo, zpívalo a tančilo za doprovodu CM Dolinečka ze Starého Města, kterou odpoledne vystřídala CM Džbánek z Tupes. Koštovala se ořechovka i medové pivo, v souladu s letošním tématem ořechy a med," doplňuje Veronika Friedlová. Návštěvníci také hojně využívali odpočinkový koutek na balících slámy, děti pak dětský koutek a jízdu na ponících...

autor: Iva PAŠKOVÁ

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace