Rybu neochutnala, ale salát zvládla na výbornou

Rybu neochutnala, ale salát zvládla na výbornou
Foto: adel
Uherské Hradiště Společnost 09 / 12 / 2016

V kuchyni tentokrát výškou vévodila Štěpánka

Štědrovečerní večeře pomalu, ale jistě ťuká na vrátka, a tak se slovácký kuchtík rozhodl oprášit variantu receptu na klasického kapra. Aby pokrm pouze navodil atmosféru Vánoc a nesimuloval ji dopodrobna, ryba se na pánvi opékala pouze napřírodno. Tentokrát byla Davidu Vaculíkovi k ruce předposlední finalistka soutěže Tvář DOBRÉHO DNE 2016 Štěpánka Taranzová. Kapr ale nesměl na talíři zůstat osamocený, proto se mu přílohou stal vlažný čočkovo-kroupový salát. Celý recept byl tentokrát čerpán z kuchařské bible Romana Vaňka. Štěpánka je bývalou studentkou hotelové školy a je v gastronomickém provozu více než zběhlá. Její průvodce školou vaření ji tedy nějakým loupáním, krájením, sekáním a mícháním nemohl zaskočit. Nástraha se ale schovávala v dochucování. Štěpánka totiž nejí ryby. Čočkový salát zvládla dochutit jedna báseň, ale starost o sladkovodního kapříka raději přenechala slováckému kuchtíku Davidovi. Kromě zvídavých otázek z oblasti slovácké kuchyně musela Štěpánka během větší části vaření bedlivě střežit přepouštějící se máslo. Průběh celého vaření kromě Štěpánčiny rodiny a stálých fanoušků školy vaření sledovalo i velké množství zákazníků blešího trhu, který v sobotním dopoledni ve Slovácké tržnici probíhal. Po hodině zábavného vaření byla všem přihlížejícím nabídnuta degustační porce připravená kuchaři Václava Hrabce. David si na své porci jako obvykle pochutnal a Štěpánka větší část svého výtvoru přenechala raději rodičům. Těm jídlo tak chutnalo, že od teď prý Štěpánku budou k plotně stavět častěji.

Očima Štěpánky:
Kromě toho, že jsem se moc těšila na vaření, tak jsem se nemohla dočkat, až poznám Davida Vaculíka. Byla jsem trochu nervózní, protože se v rybách moc nevyznám, a věděla jsem, že na tržnici bude probíhat bleší trh a bude na mě koukat spousta lidí.  Nakonec jsem to ale, hlavně díky Davidovi, všechno zvládla a moc si to užila.

Očima Davida:
Vaření bylo zase úžasné. No není se čemu divit. Štěpánka byla již třetí soutěžící, která prošla gastronomickým provozem, takže nebylo v podstatě ani pořádně co učit. Opět jsem i ji trochu nachytal na zapomenutých termínech, ale myslím, že jsme se i tak pořádně pobavili. Jednoznačně jsem si to užil.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace