Ryška: Pro dobrou slivovici je nejdůležitější kvas

Ryška: Pro dobrou slivovici je nejdůležitější kvas
Foto: pri  /  Františku Ryškovi z Osvětiman cenu předal staroměstský starosta.
Staré Město Společnost 04 / 03 / 2009

I když byl rok 2008 slabším ročníkem na ovoce, podařilo se vypálit Františku Ryškovi v Osvětimanech nejlepší trnkovici, která mu vynesla vítězný vavřín ze všech vystavovaných pálenek.
„Vždycky jsem chodil jen degustovat, ale už dva roky jsem přemýšlel, že bych mohl něco na košt také dát. Je to pro mě překvapení, že to tak dopadlo, napoprvé a hned šampion,“ říká letošní vítěz Ryška.
Recept na dobrou slivovici je prostý, zajistit si dobré ovoce, z nehož vznikne kvalitní kvas, a následné odborné pálení. „Nedávám do kvasu žádnou stopku, nesmí se objevit nečistoty v podobě listů a trávy a pokud je trnka chycená, nedá se nic dělat, jde do druhé bečky,“ prozrazuje svůj recept Ryška. Tyto dvě podmínky však nestačí. Při koštech vše záleží ještě na tom, na jaké kápnete lidi v komisi. „Pokud je slivovice dobrá a dostanou to do ruk zájemci o koštování, poznají to a ocení ji hned, ale nemusí to být pravidlem,“ uznává, jak vrtkavá je štěstěna, Ryška. 

TOPlist