Sladké mámení ve Slováckém muzeu

Sladké mámení ve Slováckém muzeu
Foto: pri
Uherské Hradiště Společnost 27 / 01 / 2015

Na rozloučenou s výstavou o kávě dezerty pražských hotelů

Třetí sladkou tečkou se Slovácké muzeum v hlavní budově rozloučilo s výstavou věnovanou kávě - Káva aneb Velké kouzlo malého zrnka. Kromě poslední prohlídky expozice návštěvníci nahlédli do kuchyně pražských hotelů. Tři recepty - lehký dezert Pavlova, skořicové spirálky s horkým čokoládovým dipem a kávový tvarohový dezert s meruňkami - připravovaly etnografka Marta Kondrová a cukrářka Kateřina Chvilíčková. Nejvíc mně chutnal zákusek, svěřila se při odchodu malá Adélka Chvílová, kterou přivedla do muzea babička. Chtěla jsem se s vnučkou dopoledne někam podívat. Protože mám ráda folklor a tradice, využily jsme návštěvy i k prohlídce stálé expozice.
Ještě posledních deset dezertů a bude vše snědeno, avizovala Kondrová při vylizování misky s krémem návštěvníkům, nakukujícím pod šikovné cukrářčiny ruce. Dnes se vše sní do posledního drobku, usmívala se spokojeně. S vydanou malou kuchařkou si může každý recept vyzkoušet sám doma a ušetřit tak nemalé peníze. Inspirovala jsem se internetem, časopisy a také v mé práci, aby lidé mohli ochutnat, co se podává v Praze třeba za 350 korun. Recepty nejsou z těch nejsložitějších, věřím, že každý, kdo přišel, to hravě doma zvládne, řekla Chvilíčková, žena s nepřéhlednutelnou kuchařskou čepicí.
Bonusem sobotního dopoledne byla beseda s baristou na slovo vzatým. David Židlický přednášku doplnil fotografiemi ze svých cest po celém světě. Návštěvníci se dozvěděli, jaká káva se pije v Americe, Číně, Itálii, a samozřejmě domů neodcházeli ani bez důležitých rad, jak správně kávu připravovat.
Společné vaření v muzeu nekončí. Pod pomyslným šporheltem zatopí druhý březnový víkend. Inspiraci budou zručné kuchařky čerpat z nově připravované výstavy Léčivé rostliny a jejich dvojníci. Těšit se můžete na chutná menu obsahující čerstvou zeleninu a bylinky.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace