Slováčtí zelaři uzavřeli první desítku
Foto: iDobryDen.cz
Hlucký rekord nakonec nepadl
Celkem 154 vzorků z různých míst Slovácka, ale i slovenského Záhorí nasbírali pořadatelé v Blatničce u příležitosti konání 7. ročníku Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku.
Vzorky jsme tradičně sháněli na poslední chvilku, tak jak se to má u této degustační přehlídky dělat. Konečné číslo nás vyprovokovalo k tomu, že v příštím roce se pokusíme překonat český rekord, který drží Hluk s počtem kolem 180 vzorků, prohlásila Jarmila Hrušková, jedna z pořadatelek a starostka Blatničky. Zájem z řad návštěvníků, kteří současně vybírali a hodnotili jednotlivé vzorky, potěšil i duchovního otce zelového setkání Horňáka Tondu Vrbu z Velké nad Veličkou. Jsem hodně rád, že i tento košt táhne k účasti různé generace a můžeme ho už návštěvnickým zájmem přirovnat k oblíbeným koštům pálenek, vín či klobásek. V tom je také společensko-kulturní síla gurmánských lidových tradic na Slovácku, řekl zkušený organizátor Vrba.
Na zelném koštu mimo jiné mohli přítomní ochutnat i zelové menu šikovných tetiček, babince z Kozojídek s legendární kuchařkou a autorkou slováckých receptů Marií Jakubíčkovou. Nechyběly ani místní zabijačkové speciality a ochutnávka klobásek krála slováckéj klobásky z loňského roku, Mirka Hakaly z podlužáckého Lanžhota. Popíjelo se k tomu i pivo z regionálního horňáckého pivovaru Velického bombarďáku.
Výsledky: 1. Drahomíra Sochorová, Svatobořice-Mistřín, 2. Antonín Pavlátka, Velká nad Veličkou, 3. Anežka Tomčalová, Lipov. Z Uherskobrodska a Uherskohradišska se umístili v první desítce na sedmém místě J. Korytář ze Žítkové, osmá tetička Kyselová ze Zlechova a jako devátý zabodoval vzorek Jana Janči z Horního Němčí.