SŠPHZ vyslala z několika oborů horká želízka
Na Gastro junior Bidvest cup 2017 studenti zabojovali
V rámci doprovodného programu veletrhů GO a REGIONTOUR se v Brně uskutečnilo třídenní 23. mezinárodní mistrovství ČR mladých kuchařů, cukrářů a číšníků Gastro Junior Brno - Bidvest Cup 2017.
Své umění předvedlo 77 soutěžících z několika desítek odborných škol celé České republiky a navíc i z italského města Como a slovenského města Horný Smokovec.
Stříbrná cukrářka Kristýna Šimečková
Soutěžící měli za úkol připravit čtyři porce moučníku, podle vylosovaného tajného koše. Naše soutěžící Kristýna Šimečková, žákyně druhého ročníku oboru cukrář, si vylosovala přípravu restauračního moučníku s názvem ovocný páj a tajný koš s těmito surovinami - med, vanilkový pudink, kiwi, máslové sušenky, marcipánová hmota. Časový limit na přípravu byl 40 minut a časový limit na přípravu moučníku byl 45 minut, popisuje trenérka Věra Marušková, která pomáhala s názvem i recepturou na restaurační moučník - Ovocný páj s ovocným kompotem, malinovým coullis a čokoládovým zákysem. Kristýna dosáhla stříbrného pásma, celkově skončila 10. ve své kategorii.
Stříbrná číšnice Nikola Žálešáková
Číšníci měli za úkol upravit palačinky jako předkrm nebo moučník, doplnit je vhodným nápojem a vše podpořit marketingovou strategií. Naše soutěžící Nikola Zálešáková z 3. ročníku oboru Hotelnictví připravila studený předkrm pod názvem Marinované palačinky v pomerančovo-zázvorové šťávě s listovou směsí, jablky a quinoou, dekorované vlašským ořechem a fresh želatinovým bonbónkem. K tomu zvolila míchaný nápoj Optimista: 3 cl Beefeater 24, 2 cl Aperitif Sprizz, dolití Tonic Water, zástřik citronovou kůrou, popisuje pedagožka Miroslava Malušková. Kromě profesionální práce před hostem musela soutěžící Nikola také komunikovat v anglickém jazyce, dodává pedagožka. Za to si Nikola Zálešáková vybojovala stříbrné pásmo!
Bronzový kuchař Andrii Migal
Student 1. ročníku Andrii Migal si vylosoval tajný Black box číslo 7, ve kterém se skrývala perlička, hruška, pastinák a cream fresh. Úkolem bylo v časovém limitu 30 minut vymyslet pokrm a v dalších 45 minutách připravit 4 porce téhož pokrmu. Andrii připravoval filírovaná prsíčka z perličky s omáčkou ze zkaramelizovaného ovoce a rýží Thaey, prozrazuje Martina Stehlíková, která jej do soutěže připravovala. Andrii se umístil v bronzovém pásmu, byl oceněn bronzovou medailí a diplomem, což je vzhledem k velké konkurenci soutěžících velmi pěkné umístění.