Švestky a slivovice nahradily tuřín

Švestky a slivovice nahradily tuřín
Foto: adel
Uherské Hradiště Společnost 17 / 10 / 2016

Lenku přijel podpořit soukromý fanklub

Prostor Slovácké tržnice v sobotním dopoledni opět provoněla tradiční kuchyně regionu Slovácko. V zákulisí Slovácké školy vaření ovšem při přípravách druhého dílu panovalo mírné napětí. Čtenáři týdeníku DOBRÝ DEN S KURÝREM a všichni fanoušci této události očekávali, že ochutnají kvakovou polévku připravovanou z tuřínu. Jak se ovšem ukázalo, tuto vzácnou zeleninu není možné v našich končinách sehnat a onu slováckou pochutinu uvařit. Proto kuchtíku Davidovi nezbývalo nic jiného než sáhnout po adekvátní náhradě. Tu našel v trnkách a slivovici.
Přestože je Slovácká kuchařka plná švestkových omáček, David Vaculík tentokrát inspiraci hledal jinde. Recept na opepřené švestky vyhledal v kuchařce Romana Vaňka: Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Sama Lenka byla z tohoto receptu nadšená, protože jí často při nedělním obědě přistane na stole. Pokrm uvařený v sobotu byl o to lepší, že ho uvařila ve společnosti oblíbeného herce Slováckého divadla, a to jídlu dodá opravdu jedinečnou chuť. Během vaření brambor, dušení švestek ve slivovici, krájení cibule a opékání masa si moderátor a zkušený kuchař v jedné osobě neodpustil řadu zvídavých otázek mířených finalistce číslo dvě přímo na tělo. Lenka bohužel neznala odpověď na otázky, co je to babula či burgela, ale věděla, kde hledat nápovědu. Na svoji milovanou vnučku, dceru a kamarádku se totiž přijela podívat celá rodina Gavendova a pár spolužáků z gymnázia, kteří jí odpovědi rádi prozradili. Po šedesáti minutách vaření se z jednotlivých surovin kuchařské dvojici podařilo vykouzlit opravdovou delikatesu. Jemnou bramborovou kaši s orestovanou cibulkou krásně doplňovalo uzené maso a všechno podtrhovaly opepřené švestky. Po návštěvnících, kteří měli možnost sníst pořádnou porci, zbyly jen dočista vylízané talíře a Lenka s Davidem neskrývali radost z dobře provedené práce.

Očima Davida: Bylo to fajn. Lenka je velice komunikativní, nedělalo jí problém mluvit o čemkoli.  Skvěle odpovídala na otázky, i když byly komplikované. Sice nevěděla všechny odpovědi, ale to zachránila její zručnost a zkušenosti s vařením. Jestli to takto půjde dál, budu muset vybírat mnohem, mnohem složitější recepty, protože děvčata jsou zatím velice šikovná.
Očima Lenky: Bylo to super, moc jsem si dopoledne užila. S Davidem se mi vařilo moc dobře, i když jsem v kuchyni raději sama, tak v tomto případě jsem ráda udělala výjimku. Až příště budu doma vařit, určitě si vezmu k srdci Davidovy rady. 

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace