TV Slovácko prezentovala nový pořad o vaření

TV Slovácko prezentovala nový pořad o vaření
Foto: ket
Uherské Hradiště Společnost 06 / 10 / 2015

Na festivalu chutí byly neoblíbenější kozojídské báleše

V sobotu ráno zaplnily Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti stánky s nejrůznějšími delikatesami ze Slovácka. Probíhal tady totiž už druhý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Letos se kromě tradičních specialit představil také nový pořad o vaření Regionální televize TVS Špetka Slovácka. Pořad má zachytit chutě, vůně a taje slovácké kuchyně tak, jak je vařily naše babičky a tetičky a jak je zachytily kuchařky tradičních místních receptů. Cílem pořadu je, aby recepty nevymizely a abychom si my z mladší generace pokrmy podle těchto tradičních receptů dokázali uvařit, řekla moderátorka Špetky Slovácka Petra Kučerová. Natáčení probíhají v památkovém domku v Kunovicích a v současnosti má televize v plánu odvysílat deset dílů tohoto pořadu.
Hlavním tahákem festivalu však byla ochutnávka místních specialit. K chuti přišla třeba škvarková pomazánka s cibulí nebo produkty ze zabijačky. Nejdelší fronta se však tvořila u stánku, kde se na tradičních kamnech dělaly kozojídské báleše. Lidem nabízíme klasické báleše buď s povidly nebo s mákem, řekla Marie Jakubíčková, která recept na báleše zdědila po své babičce. Já osobně je mám ráda jen upečené, pomastěné a pocukrované. Pamatuju si, že jako malá jsem vždycky mamince sebrala báleš z plotny a rychle pomastila, pocukrovala a snědla, tak aby mě neviděla, prozradila ještě Marie Jakubíčková. Kromě jídla byl na náměstí i bohatý kulturní program třeba s cimbálovými muzikami, u kterého se návštěvníci dobře bavili.

TOPlist